Паливо подешевшає на півгривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливо подешевшає на півгривні

Енергетика
6513
Наприкінці минулого тижня вперше цього року роздрібні ціни почали поступово знижуватися. На думку експертів, в найближчі сім днів цінники на заправках можуть втратити до 50 коп./л.
Котирування світового нафторинку знову гойднуло вниз. Ф'ючерси на "чорне золото" повернулись до рівні $72/барель. Менш охоче потягнулися за нею ціни на бензин і дизпаливо на європейських торговельних майданчиках. Так, бензин-95 втратив після пікових значень ($730/т) протягом перших двох тижнів нового року в середньому близько $50/т. Більш нестримно дешевшало дизпаливо - відповідно на $90-100/т (до $570/т). Враховуючи те, що зниження на світовому ринку почалося ще три тижні тому, протягом найближчих 7-10 днів це повинно позначитись і на стелах українських заправок.
"Після січневих рекордних $83/барель нафта встигла подешевшати на $10. Іншими словами, роздрібні ціни на нафтопродукти повинні б повернутися до своїх грудневих значень - тобто подешевшати на 70-80 коп./л. Але це - лише виходячи з об'єктивних економічних чинників. Хаос, що панує на ринку, виключає дотримання самого математичного розрахунку", - зазначає директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. Тому, прогнозує експерт, здешевлення бензину і дизельного палива на автозаправках протягом найближчого тижня складе не більше 50 коп./л.
Серед суб'єктивних чинників, які стали причиною завищення, спостерігачі та учасники ринку називають зменшення обсягів реалізації: "Щороку, а цього року навіть більше за інші, під час "мертвого сезону" падають прокачування. Це закономірно призводить до збільшення маржі", - пояснює комерційний директор однієї з київських мереж АЗС. "Обсяги продажів зменшуються, а операційні витрати заправників залишаються на колишньому рівні. А у зв'язку з негодою навіть більше того - збільшуються. Що тим самим призводить до ще більшого зростання експлуатаційної складової в ціні палива", - коментує ситуацію гендиректор держпідприємства "Укрнафтохімпереробка" (займається ціновим аналізом для профільної експертно-аналітичної групи при Міністерстві палива та енергетики) Володимир Ємелін.
За його словами, в середньому по країні ціни на автозаправках не вибиваються з прогнозного коридору економічно обґрунтованих цін на цей період - 7,70-7,82 грн../л за бензин А-95. Проте у більшості торговців бензином в брендових мережах на стелах АЗС вартість популярного 95-го впритул наближається до 8 грн../л (7,93-7,98 грн../л), чого явно не можна пояснити самими лише викладеними вище чинниками.
Зазначимо, що непомітно доки здешевлення нафтопродуктів в оптовому сегменті на внутрішньому ринку. Тенденція до зниження оптових цін так і не намітилася поки серед українських виробників: "Переробники не квапляться знижувати ціни, адже в переробці у них все ще дорога нафта. Минулого тижня подешевшав лише бензин А-92, а бензин А-95, навпаки, подорожчав", - констатує пан Куюн. Нагадаємо, що саме на частку українських нафтопродуктів припадає зараз майже 80% ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас