В Україні проходить другий тур виборів президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні проходить другий тур виборів президента

Казна та Політика
3362
Із 18 претендентів, які брали участь в голосуванні 17 січня, до другого туру вийшли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко.
Виборчі дільниці відкрились о 08:00 за місцевим часом і працюватимуть до 20:00. Кількість виборчих дільниць сягає 33,5 тис. Проголосувати можуть 36,6 млн українських громадян. З метою сприяння громадянам в реалізації конституційного права в день другого туру виборів Президента України Міністерством внутрішніх справ організована робота паспортних столів в посиленому режимі. Так, 7 лютого відповідні підрозділи МВС України працюватимуть з 08:00 до 20:00.
Також в Державному департаменті у справах громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб налагоджена робота телефонів "гарячої лінії". Київська міліція також переведена на режим посиленого несення служби. Близько півтори тисячі співробітників міліції забезпечують охорону адміністративних будівель.
Голосування в другому турі виборів Президента України проходить на 29 закордонних дільницях. Першою відкрилася закордонна виборча дільниця в Австралії, а потім почалося голосування у Владивостоку, Сеулі (Корея), Токіо (Японія), Китаї, Сингапурі, Малайзії, Таїланді, В'єтнамі. Таку інформацію наводить прес-служба МЗС України станом на час відкриття виборчих дільниць в Україні (8:00 за київським часом). Ситуація на закордонних виборчих дільницях спокійна, надзвичайних ситуацій не виникає. Робота комісій проходить відповідно до виборчого законодавства України.
Центральна виборча комісія України прийняла під час вранішнього засідання рішення відносно роз'яснення питань організації роботи дільничних виборчих комісій під час роботи в день виборів. Про це журналістам заявив член ЦВК Михайло Охендовський, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
За його словами, окрім роз'яснень, комісія також прийняла рішення про транспортування документів ДВК до ОВК. "Необхідність прийняття таких роз'яснень була викликана тим, що, зокрема, окремі члени ДВК помилково вважають, що оскільки згідно із законом голосування за межами приміщення для голосування повинні організовувати не менше трьох членів комісій - представників від різних кандидатів в Президенти, а у нас є представники лише від двох кандидатів в Президенти, то голосування за межами приміщення для голосування практично заборонене.
І такі члени комісії відмовлялися взагалі організовувати голосування за межами приміщення для голосування. Тому, ЦВК сьогодні роз'яснила, що, по-перше, враховуючи, що до складу ДВК, включені кандидатури лише від двох кандидатів на посаду Президента України, голосування виборців за межами приміщення для голосування кожною переносною виборчою урною організовують не менше як два члени ДВК, визначені самою виборчою комісією. І вони мають бути обов'язково представниками від двох різних кандидатів на посаду Президента", - зазначив він.
Охендовський додав, що кількість членів ДВК для організації голосування вдома, визначається з обов'язковим дотриманням рівного представництва кандидатів на посаду Президента України при такому голосуванні. Він також додав, що це рішення комісії буде доведено до відома ОВК невідкладно, ЦВК направить телеграми. За його словами, ЦВК пояснила, що транспортування документів з ДВК до ОВК повинні здійснювати голова ДВК і два члени ДВК, які представляють різних кандидатів в Президенти.
Зазначимо, що процес підбиття підсумків повинен завершитися протягом 10 днів, до 17 лютого. Новий глава держави обійме посаду протягом місяця після оголошення результатів голосування. Вибори не відбудуться лише в тому випадку, якщо за обох кандидатів проголосує рівна кількість громадян.
Нагадаємо, що перший тур виборів відбувся 17 січня. За його підсумками лідер Партії регіонів Віктор Янукович набрав 35,32% голосів, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко - 25,05%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас