S&P: Державні фінанси України будуть знову відчувати тиск у 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Державні фінанси України будуть знову відчувати тиск у 2010 р.

Казна та Політика
467
Державні фінанси України (рейтинг із зобов'язань в іноземній валюті: ССС+/Стабільний/С; рейтинг із зобов'язань в національній валюті: В-/Стабільний/С) як і раніше відчуватимуть тиск впродовж 2010 р. - за відсутності послідовних реформ в енергетичному секторі і пенсійній системі, повідомляє прес-служба Standard & Poor's. Але навіть за цих умов - коли бюджет 2010 р. не затверджений і ще лише повинен пройти другий тур президентських виборів -Standard & Poor's продовжує вважати, що дефолт зовсім не є невідворотним.
На думку агентства, в реальному вираженні обсяг витрат може навіть впасти, оскільки, за оцінками Національного банку України (НБУ), середня інфляція в 2010 р. складе 14%. Ця ситуація дозволить дещо пом'якшити становище з "миттєвою" ліквідністю, проте вона навряд чи відновить довіру до економічного керівництва країни, оскільки означає пролонгацію електорального періоду і, отже, можливість затримки у відновленні відносин із Міжнародним валютним фондом (МВФ).
В залежності від того, як будуть реалізовані рішення Верховної Ради про збільшення мінімального розміру заробітної плати і, відповідно, пенсій, "ціна" виконання закону "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії" може скласти від 2,5 до 7% ВВП.
Існує ризик посилення тиску на НБУ з боку осіб, які виступають за монетизацію бюджетного дефіциту. Новий Президент країни протягом 2010 р. призначить нового главу цієї установи; термін виконання повноважень колишнього глави НБУ закінчився в грудні 2009 р. Згідно із базовим сценарієм Standard & Poor's, закон "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії" не зможе бути виконаний, а невиконання контрактних зобов'язань залишатиметься істотним за обсягом аж до відновлення програми МВФ, очікуваного навесні або на початку літа 2010 р. Цей сценарій передбачає високу вірогідність поступового поліпшення стану державних фінансів - особливо в разі прискорення зростання ВВП до 4%, як чекає Standard & Poor's.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас