НБУ: Вартість заставного житла повинна знижуватись на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Вартість заставного житла повинна знижуватись на 25%

Кредит&Депозит
3448
При здійсненні стрес-тестування комерційних банків вартість заставної нерухомості, якщо її оцінка була проведена до 1 липня 2009 року, повинна знижуватися на 25% і корегуватись залежно від категорії кредиту.
Про це говориться в переданому УНІАН листі Національного банку України №40-511/621-1844, направленому комерційним банкам.
"Застава нерухомості, оцінка/переоцінка якої була здійснена більш ніж за шість місяців до початку перевірки, тобто до 1 липня 2009 року, приймається до розрахунку чистого кредитного ризику із застосуванням корегуючого коефіцієнта, 0,75 до вартості, визначеної в звіті про оцінку майна, і відповідного коефіцієнта залежно від категорії кредитної операції", - говориться в документі.
Як повідомляв УНІАН, комерційні банки України до 30 квітня 2010 року повинні надати в Національний банк України аудит і результати стрес-тестування за 2009 рік. Це передбачено постановою Нацбанку №763 від 23 грудня 2009 року.
В документі вказується, що стрес-тестування проводитимуть аудиторські компанії, котрі здійснюють аудит річної фінансової звітності комерційних банків. У зв'язку з цим НБУ зобов'язав комерційні банки внести відповідні зміни до договорів, укладених з аудиторськими компаніями.
В рамках стрес-тестування аудиторська компанія повинна провести оцінку достатності резервів і капіталу банку, а також оцінку кредитного портфеля банку. Інформація про кредитні операції має бути надана в декількох розрізах: за даними банку, за даними аудиторської перевірки, здійсненої відповідно до вимог Нацбанку, за результатами аудиторської перевірки з врахуванням компонента стрес-тестування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас