Пекін відповів на погрози Вашингтона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пекін відповів на погрози Вашингтона

Казна та Політика
2151
Вчора міністерство закордонних справ Китаю пообіцяло дати відсіч звинуваченням і політичному тиску з боку США.
Між двома супердержавами знову загострюються відносини. Цього разу приводом стала новина про те, що Штати минулого тижня уклали угоду про продаж на $6,4 млрд. озброєнь Тайваню. Цю острівну державу Китай вважає своєю бунтівною провінцією і агресивно реагує на посилення там оборони.
У вівторок влада Китаю недвозначно заявила, що "у відповідь на волаюче ігнорування американцями протестів і прохань" Китай збирається ввести санкції проти всіх компаній, залучених в продаж зброї Тайваню. Особливе хвилювання експертів пов'язане з долею корпорації Boeing, яка є головним гравцем на китайському авіаційному ринку і планує протягом 20 років продати в цю країну літаки на $200 млрд.
Американці почали докоряти опонентам в протекціонізмі. В середу президент США Барак Обама оголосив про намір жорсткіше наполягати на дотриманні Китаєм правил торгівлі і відкритті його ринків для американських товарів.
Також американський лідер пообіцяв "чинити постійний тиск" на КНР у зв'язку з заниженням курсу юаня, "аби з'явилася упевненість, що не відбувається штучного роздмухування цін на нашу продукцію і що їх товари штучно не здешевлюються". Курс юаня з липня 2008 р. закріплений в Китаї на рівні 6,83 юанів за долар, через що, на думку Барака Обами, в Сполучених Штатах страждають виробники. У 2009 р. китайський експорт в США досяг $266 млрд., тоді як американський обсяг продажів в КНР склав $143 млрд.
В четвер офіційний представник МЗС Китаю Ма Чжао-Сюй відкинув звинувачення Обами, зазначивши, що серед лідерів КНР наростає незадоволеність у зв'язку з необхідністю вислуховувати лекції з економічної політики від свого головного боржника. Як писали "i", Китай, що зберігає в резервах більше $2,4 трлн., є найбільшим кредитором США.
"На даний момент, з врахуванням міжнародного платіжного балансу, а також попиту і пропозиції на ринку Forex, курс юаня можна назвати розумним і збалансованим", - заявив Ма Чжао-Сюй. За словами експертів, жодній зі сторін не вигідно зараз йти на поступки. Барак Обама отримує непогані політичні дивіденди, борючись з курсом юаня в період, коли безробіття в США зашкалює за рекордних 10% і зростають хвилювання, що Китай краде американські робочі місця.
В свою чергу уряду Китаю низький курс юаня життєво необхідний для здійснення анонсованого плану про виведення на повну потужність експортної машини для заповнення попиту, який повинен різко зрости у міру виходу світової економіки з рецесії.
Поки економіка більшості регіонів світу падає, в Китаї продовжується бум. У 2009 р. ВВП цієї країни виріс на 8,7%, перевершивши прогнози аналітиків і державний план (8%). Головним двигуном цього економічного підйому вважається виділення урядом стимулюючого пакету у розмірі $585 млрд. Аби гроші інвесторів і спекулянтів не створювали інфляції, уряд КНР періодично ревальвує юань. За підрахунками газети New York Times, з липня 2008 р. китайська валюта подорожчала приблизно на 21%. Проте до долара, в якому прийнято оцінювати експортну продукцію, її курс не змінився.
"Проблема курсу юаня має потенціал перетворитися на дуже запеклу політичну суперечку. Ми в серйозній небезпеці: по міждержавних торговельних відносинах може бути завдано сильного удару в другій половині цього року", - вважає Кенет Лібертал, професор економіки, що адміністрував відносини з Китаєм в адміністрації Біла Клінтона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас