Обама гарантує вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама гарантує вклади

Казна та Політика
385
Проект бюджету США на 2011 фінансовий рік передбачає збільшення капітальних резервів Федеральної корпорації зі страхування вкладів. Конкретна цифра збільшення відрахувань доки не називається.
Адміністрація президента США вважає, що нинішнього обсягу капітальних вимог до резервів FDIC недостатньо для того, щоб корпорація могла покривати збитки вкладників. В даний час капітальні вимоги до резервів корпорації становлять від 1,15 до 1,5% від застрахованих вкладів.
"Поточне співвідношення резервів FDIC до її зобов'язань на даний момент не відповідає тим ризикам і збиткам, які можливі в період економічного спаду", - говориться в представленому Конгресу проекті федерального бюджету США на 2011 р. Ризиками називаються вірогідні в 2011 р. банкрутства американських банків.
На тлі масових банкрутств в 2009 р. Федеральна корпорація зі страхування вкладів фактично відкрито заявила про брак коштів, запропонувавши банкам заплатити комісію за три роки вперед з невеликою знижкою. Очікувалося, що це принесе FDIC додаткові $45 млрд. Проте ці заходи не врятували ситуацію, і у вересні 2009 р. коефіцієнт, співвідношення резервів корпорації із зобов'язаннями, мав негативне значення, тобто їй довелося залізати в борги. Керівництво FDIC намагалося зробити кроки для поповнення своїх фінансових активів. Так, в кінці другого кварталу 2009 р. організація зібрала приблизно $5,6 млрд. за рахунок додаткової банківської комісії. Коли аналогічні проблеми FDIC відчувала у 1980-90-і рр., вона отримувала грошові вливання від Казначейства.
Фінансові експерти не виключають, що збільшення комісії, з якої формуються резерви FDIC, може негативно позначитися на капіталізації невеликих американських банків, що до цих пір відчувають брак позикових ресурсів. "Місцеві банки в основному орієнтуються на житловий ринок США, який до цих пір відчуває себе не найкращим чином. Відсоток банкрутств серед них безпосередньо залежатиме від таких макроекономічних чинників, як рівень безробіття", - говорить аналітик IHS Global Insight Ян Рендольф.
Тільки в січні 2010 р. в США збанкрутіли 15 банків, тоді як за весь 2009 р. оголосили про фінансову неспроможність і втратили ліцензії 140 фінансових компаній. В кінці минулого тижня через неспроможність шести американських банків їх вкладники втратили близько $1,86 млрд.
Компенсувати зростаюче навантаження на невеликі банки повинна інша ініціатива президента Барака Обами. Президент США запропонував виділити $30 млрд. невеликим регіональним банкам, клієнтами яких є невеликі компанії малого бізнесу. В рамках нової програми банки, активи яких складають від $1 млрд. до $10 млрд., зможуть позичати в держави суми, що не перевищують 3% їх ризикових активів, тоді як банки з активами менше 1 млрд. зможуть отримувати рефінансування обсягом до 5%.
Масштабне фінансування дрібних і середніх банків США з метою полегшення кредитування малого і середнього бізнесу може торкнутися 8 тис. невеликих фінансових компаній. Ініціатива вже отримала схвалення з боку фінансового сектора. Американська банківська асоціація і Незалежний союз банкірів Америки пообіцяли тісно співпрацювати з урядом і сприяти прийняттю програми. Кошти на фінансування цієї ініціативи отримані Казначейством з грошей, повернених державі найбільшими банками США, після надання їм допомоги за програмою TARP.
Президент Обама розраховує, що невеликі банки допоможуть малому бізнесу створити нові робочі місця. "Створення робочих місць є завданням номер один на 2010 р.", - не втомлюється повторювати президент США. Хоча рецесія в США завершилася в кінці минулого року, безробіття продовжує триматися на рівні 10%. "Кредитна підтримка дуже важлива для малого бізнесу, але його головна проблема - відсутність попиту. Це виражається в скороченні споживчих витрат, тому не слід чекати швидкої зміни ситуації, поки економіка остаточно не відновиться від рецесії", - вважає Браян Бетюн, економіст IHS Global Insight.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас