Ціни на нафту на світових біржах різко впали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту на світових біржах різко впали

Енергетика
1584
Ціни світового ринку на нафту за підсумками торгів 4 лютого 2010р. на провідних нафтових біржах значно знизилися.
Торги на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні напередодні завершилися різким падінням цін на "чорне золото" - нафтові ф'ючерси подешевшали за один день на 5%, через що нафтовий барель подешевшав в середньому на 3,8 дол.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції склали: у Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (березень) втратила за день 3 дол. 84 центи і встановилася на рівні 73,14 дол./бар. при діапазоні цін по операціях за сесію 72,42-77,17 дол./бар.
В Лондоні на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IÑE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (березень) знизилася на 3 дол. 79 центів і встановилась на рівні 72,13 дол./бар. при діапазоні цін з операцій за сесію 71,43-75,95 дол./бар.
Падіння цін на нафтові ф'ючерси було викликане ліквідацією довгих позицій із товарних активів, ціни на які встановлені в американській валюті, яка напередодні різко подорожчала відносно євро та інших провідних світових валют. Так, індикатор ринку Forex, що відображає зміни курсу американського долара відносно кошика шести провідних світових валют, Dollar Index підвищився на 0,7% і склав 79,916 пункти - найвище значення з середини липня 2009р.
Тим часом ціна єдиної європейської валюти впала до найнижчого значення майже за вісім місяців - 1,3743 дол./євро, що було викликане борговими проблемами Греції, Португалії та Іспанії.
Активним продажам нафтових ф'ючерсів також значно сприяли побоювання збереження низького попиту на нафту і похідні енергоносії, що зміцнилися напередодні після виходу даних із безробіття в США. За офіційною інформацією Міністерства праці США, безробітних в країні за останній звітний тиждень стало дещо більше, ніж очікувалося.
Так, кількість первинних вимог із виплат із безробіття за тиждень, який завершився 30 січня 2010р., зросла в порівнянні з аналогічним показником попереднього тижня на 8 тис. і склала 480 тис. звернень, тоді як аналітики чекали, що цей показник не перевищить 455 тис. звернень.
Водночас, попри різке падіння цін на нафтові ф'ючерси, офіційні ціни на нафту на біржах за підсумками торгів 4 лютого істотно не змінилися. Офіційні ціни на нафту встановилися напередодні на найнижчому рівні за чотири торговельні дні, але при цьому помітно перевищували аналогічні показники, сталі до кінця січня.
Нагадаємо, станом на 29 січня ц.р. офіційна ціна нафти Brent становила 71,46 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) - 72,84 дол./бар., що на той час відповідало їх найнижчим ціновим значенням за півтора місяці.
Зазначимо, за перші два дні поточного тижня ціни на нафту на біржах зросли в середньому на 6,1%, тоді як за дві останні сесії вони впали приблизно на 5,2%. Таким чином, результати попередніх двох днів зростання цін на нафту частково збереглися, що дозволило втримати ринок від глибшого падіння.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас