ЄЦБ і Банк Англії в четвер збережуть ставки на рекордно низьких рівнях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і Банк Англії в четвер збережуть ставки на рекордно низьких рівнях

Казна та Політика
301
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії на засіданнях в четвер збережуть базові процентні ставки на рекордно низьких рівнях 1% і 0,5% річних відповідно, прогнозують опитані агентством Bloomberg експерти.
Всі 54 аналітики, які взяли участь у регулярному опитуванні Bloomberg, чекають, що ЄЦБ збереже ставку на мінімальній з 1999 року позначці.
Як повідомляє американське агентство фінансово-економічної інформації RTTNews, ринок не чекає жодних доленосних рішень і заяв за підсумками засідання ЄЦБ в четвер.
В своїй заяві від 26 січня член ради Європейського ЦБ, глава Банку Австрії Евальд Новотні заявив, що "необхідності в зміні ставок в даний час немає, оскільки ні прогнози самого ЄЦБ, ні інших інститутів не дають підстав вважати, що існує загроза ціновій стабільності".
У фокусі уваги ЄЦБ знов буде "грецьке питання", вважає старший економіст ING Карстен Бржеський. Ринки, як і раніше, лихоманить від будь-якої згадки про проблеми з бюджетним дефіцитом і держборгом Греції, а тому основним завданням Центробанку ЄС буде переконати інвесторів, що ситуація під контролем.
В середу Європейська комісія знов заявила про свою підтримку курсу прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу, направленого на скорочення дефіциту державного бюджету. Єврокомісія схвалила прийнятий урядом Греції план скорочення бюджетного дефіциту, що вчетверо перевищує допустимий рівень в єврозоні, і стабілізації державних фінансів.
Глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше в січні заявив, що банк не має наміру переглядати свої правила і стандарти і робити винятки для будь-яких країн єврозони. В четвер, як очікується, він знов підтвердить цю позицію.
В четвер ЄЦБ також оприлюднить свіжий прогноз розвитку економічної ситуації в зоні євро. Більшість аналітиків погоджуються на думці, що оцінка не буде переглянута відносно попереднього прогнозу Центробанку, даного в грудні: ВВП єврозони зросте в поточному році на 0,1-1,5% і на 0,2-2,2% в наступному.
Раніше Ж.-К.Тріше говорив, що "процес відновлення, ймовірно, буде нерівномірним, а прогноз можна давати лише з великою мірою невпевненості".
Крім того, грудневий прогноз зростання інфляції в 2010 році на 0,9-1,7% і в 2011 році на 0,8-2%, ймовірно, також не буде переглянутий. ЄЦБ має намір утримувати інфляцію в середньостроковій перспективі на позначці близько 2%.
За даними Статистичного управління Європейського Союзу, темпи зростання інфляції в єврозоні в січні прискорилися до 1% з 0,9% в грудні.
Згідно з середнім прогнозом приблизно 30 респондентів Bloomberg, опитаних на початку січня, рівень ставки ЄЦБ зберігатиметься незмінним, принаймні до червня. Підвищення до 1,5% річних очікуються поки лише в четвертому кварталі 2010 року, а до 1,75% - в кінці першого кварталу 2011 року. Середня оцінка 30 аналітиків вартості грошей в єврозоні в другому кварталі наступного року складає 2% річних.
Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту - до 1% річних. До цього в 2009 році вона була знижена в березні й січні - кожного разу на 0,5 процентного пункту, а також в квітні - на 0,25 процентного пункту. У 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% в липні до 2,5% річних на кінець року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних, Банку Англії - 0,5% річних.
Аналітики також не чекають, що Банк Англії прийме рішення про зміну базової процентної ставки з нинішніх 0,5% річних за підсумками дводенного засідання, що закінчується в четвер.
Крім того, експерти, опитані Bloomberg, не прогнозують розширення програми викупу з нинішнього рівня 200 млрд фунтів стерлінгів ($320 млрд).
Програма викупу активів була прийнята британським ЦБ в березні минулого року і на початок лютого кошти, передбачені на ці цілі, були витрачені, тому відмова від розширення програми означатиме її фактичне завершення.
Минулого вівторка стало відомо, що британська економіка вийшла з рецесії в четвертому кварталі 2009 року. Валовий внутрішній продукт Великобританії зріс на 0,1% в порівнянні з попереднім кварталом, свідчать попередні дані Національного статистичного управління.
Експерти чекали підвищення ВВП країни на 0,4%.
Рецесія в британській економіці продовжилася шість кварталів, що стало найдовшим періодом спаду з 1955 року.
Тепер, вважають експерти, Банку Англії треба вирішити, наскільки програма викупу активів вирішила поставлене перед нею завдання порятунку економіки від кризи. Серед економістів є думка, що кошти, вкладені в економіку британським Центробанком, не дійшли до реального сектора, осівши у фінкомпаніях, які мали нарощувати обсяги кредитування, пише газета Daily Telegraph.
"Основний політичний вибір для Банку Англії буде між збереженням обсягу програми викупу активів на колишньому рівні і її розширенням, - вважає економіст Investec Філіпп Шоу. - Мабуть, програма буде заморожена".
Аналогічної думки дотримується і економіст HIS Global Insight Говард Арчер, він, проте, відзначив, що ледь помітне зростання ВВП Великобританії в минулому кварталі може підштовхнути деяких представників ЦБ до підтримки ідеї розширення програми викупу активів.
"Ми все ще схиляємося до думки, що Банк Англії, принаймні тимчасово припинить програму, але можливість її розширення вже не здається такою нереальною після того, як стало відомо, що британська економіка в четвертому кварталі зросла всього на 0,1%", - відзначив Г.Арчер.
Падіння ВВП Великобританії за підсумками минулого року склало 4,8%. Інфляція в грудні виросла до 2,9% з 1,9% в листопаді, тоді як Банк Англії прагне втримати темпи зростання цін на рівні 2%.
Наразі базова процентна ставка у Великобританії перебуває на мінімальному рівні від часу створення британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III. У 2009 році вартість грошей в країні зменшувалася тричі (у січні, лютому і березні) - кожного разу на 50 базисних пунктів. З жовтня 2008 року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 процентного пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас