Китай. Потрібно більше їсти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай. Потрібно більше їсти

Казна та Політика
729
Китаю необхідно перебудувати національну економіку, знизивши залежність від експорту і збільшивши внутрішній вжиток. Інакше дисбаланс може призвести до другої хвилі кризи, від якої постраждає весь світ, вважають аналітики
Зокрема, про це попереджає Нуріель Рубіні, професор економіки в Школі Бізнесу Стерна нью-йоркського університету і голова організації Roubini Global Economics. "Китайці збільшили інвестиції в свої ж потужності, їм треба буде переходити на внутрішній вжиток, а не на експорт", - заявив експерт, виступаючи на форумі "Росія 2010".
Рубіні вказує на те, що через глобальну кризу люди у всьому світі стали менше витрачати, і попит на китайські товари знизився. Отже, підприємствам Піднебесної необхідно або знижувати обсяги виробництва, або переорієнтовуватися на внутрішні ринки.
На те, що китайська економіка перегріта, вказують і експерти WEF. Аналітики відзначають, що існують ризики появи "бульбашок" на фінансових ринках країни, а також збільшується інфляційний тиск. Все це є основним ризиком для глобального економічного зростання.
За даними China Securities Journal, обсяг кредитів, що видавалися китайськими банками, на початку січня поточного року щодня досягав біля 100 млрд юанів ($14,6 млрд). Загальний обсяг кредитів, виданих в листопаді, склав 294,8 млрд юанів. Величезний обсяг кредитування разом з інформацією про різке зростання експорту і імпорту в грудні підсилили побоювання, що економіка КНР близька до перегріву.
В самому Китаї подібні заяви називають підступами ворогів, що намагаються загальмувати економічний розвиток країни.
Валютні резерви Китаю, що є найбільшими в світі, на кінець 2009 року склали рекордні $2,399 трлн, свідчать дані Народного банку Китаю. За рік резерви збільшилися на 23,28%, або на $453 млрд.
Як повідомляє агентство Bloomberg, обсяг нових кредитів в місцевій валюті, виданих банками КНР, в грудні минулого року склав 379,8 млрд юанів. Обсяг кредитів, виданих за рік, досяг рекордних 9,59 трлн юанів.
За оцінками аналітиків, китайський ВВП в четвертому кварталі минулого року збільшився на 10,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року. У третьому кварталі економіка КНР зросла на 8,9%.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас