МВФ: Росії варто суворіше контролювати свою банківську систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Росії варто суворіше контролювати свою банківську систему

Казна та Політика
281
В МВФ вважають, що Росія повинна прийняти додаткові заходи для посилення контролю над банківською системою. Торішні перевірки російських фінансових установ на міцність були недостатніми для відродження довіри і збільшення кредитних потоків.
"Ми рекомендуємо Центробанку РФ провести всеосяжну оцінку стану банківської сфери. При цьому важливо закласти таку основу банківської системи, яка дозволить почати кредитну експансію. Цього насправді досі не сталося", - сказав в інтерв'ю Bloomberg представник МВФ в Росії Одд Пер Брекк.
"Ми хочемо побачити, як зростає попит серед приватного сектора Росії. Це повинно стати локомотивом відновлення. Показник чистого експорту в 2009 році був обнадійливим в плані зовнішнього попиту, але приватний сектор також повинен підтримати відновлення", - заявив він.
В минулому році Росія провела так звані стрес-тести серед всіх своїх банків. При цьому в сотні крупних фінансових установ виявилася недостатня капітальна база, повідомляє К2Капітал. На думку заступника голови ЦБ РФ Геннадія Мелікяна, банки можуть відчути брак капіталу вже в квітні цього року.
Результати перевірки фінансової системи Росії так і не були оприлюднені. Проте, 22 січня цього року агентство Fitch Ratings переглянуло прогноз із рейтингів Росії з "негативного" на "стабільний", підтвердивши їх на рівні "ВВВ". Однією з причин стало зниження ризиків в банківській сфері, хоча Fitch попередило про "невизначеність" відносно здатності банків забезпечити адекватне кредитування.
В цьому році обсяг прострочених боргів в Росії може зрости до 20%, вважає аналітик Deutsche Bank AG Боб Коммерс. Цей експерт заявив, що інвестори "недооцінили ризики і завищили потенціал відновлення російської економіки". За даними агентства Fitch, затримки платежів можуть торкнутися чверті загального обсягу запозичень.
За розрахунками Bloomberg, заснованими на даних російського Центробанку, обсяг "поганих" кредитів за станом на листопад минулого року складав 6,4%. Проте Коммерс стверджує, що цей показник занижений, оскільки не були взяті до уваги можливі втрати із позик і реструктуризація боргів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас