Ісландії загрожує фінансова ізоляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ісландії загрожує фінансова ізоляція

Казна та Політика
1279
Це сталось після того, як уряд острова відмовився компенсувати втрати британських і нідерландських вкладників.
Між урядом Ісландії та урядами Великобританії і Нідерландів розгорається конфлікт відносно відшкодування збитків, яких зазнали британські і нідерландські вкладники ісландського інтернет-банку Icesave, що розорився. Президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон заявив, що Великобританія і Нідерланди використовували свій вплив в МВФ для того, щоб переконати керівництво цієї організації припинити виділення кредитів Рейк'явіку.
На початку січня стало відомо, що Ісландія відмовилася платити компенсації іноземним вкладникам інтернет-банку Icesave. Президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон наклав вето на законопроект про виплату таких компенсацій. Законопроект передбачав, що протягом найближчих 15 років Рейк'явік виплатить Лондону та Амстердаму близько EUR3,8 млрд. ($5,3 млрд.) із заборгованості приватного ісландського банку Icesave, що розорився восени 2008 р. Таким чином, кожному ісландцеві це обійшлося би в EUR12 тис. Сума, котру потрібно повернути обом державам, складає 50% ВВП Ісландії. Відносно Великобританії це - 700 млрд. фунтів стерлінгів.
Президент Ісландії оголосив загальнонаціональний референдум з питання компенсації втрат іноземних вкладників, який повинен відбутися між 20 лютого і 6 березня. Таке рішення Олафур Рагнар Грімссон прийняв після того, як отримав колективне звернення від громадян Ісландії. Під цим документом підписалася майже чверть ісландців, що мають виборче право. За попереднім опитуванням, 62,4% ісландців підтримують рішення президента про накладення вето. Проти прийнятого президентом рішення, за підсумками опитування громадської думки, висловилися 37,6% ісландців.
Референдум ризикує провалити існуючу компенсаційну програму з непередбачуваними наслідками для фінансового сектора Ісландії і перспектив вступу країни до Євросоюзу. Уряди Великобританії і Нідерландів сприйняли відмову Ісландії від компенсацій дуже болісно, оскільки вони вже відшкодували втрати своїм громадянам і компаніям, що втратили гроші в результаті краху банку Icesave, і зараз добиваються повернення бюджетних коштів від уряду Ісландії. Великобританія вимагає від Ісландії 2,35 млрд. фунтів стерлінгів. Лорд Майнерс, заступник міністра фінансів Великобританії, заявив, що якщо ісландці відмовляться від операції, вони тим самим "визнають, що Ісландія не хоче бути частиною міжнародної фінансової системи".
У зв'язку з відмовою Ісландії компенсувати втрати іноземних вкладників, програма надання фінансової допомоги Ісландії з боку МВФ і скандинавських країн у розмірі $10 млрд. тепер знаходиться під питанням. Іспанія, яка з 1 січня 2010 р. головує в Європейському союзі, попередила Рейк'явік про те, що відстрочення питання про погашення боргів Icesave може вплинути на розгляд заявки Ісландії на членство в організації.
При цьому фінансові вимоги до Ісландії зростають. Минулого тижня в Рейк'явіку збиралися інвестори із 119 країн ісландського банку Kaupthing Bank, що розорився. Комітет з банкрутства Kaupthing Bank опублікував перелік фінансових претензій до банку. Виявилось, що банк винен іноземним інвесторам більше EUR43 млрд., що складає вже не половину, а п'ять ВВП Ісландії. Чергові збори із фінансових вимог інвесторів Kaupthing Bank призначені лише на 18 травня. Доти комітет, що займається справами банку-банкрута, продовжить вивчення представлених йому вимог.
У випадку з Kaupthing Bank претензії висувають переважно фінансові організації з Німеччини, які представили більше половини з 28 тис. приватних претензій. За обсягом вимог лідирує німецький Deutsche Bank, який надав близько 50 приватних претензій на загальну суму приблизно EUR5,3 млрд. Банки з Німеччини, такі як Deka Bank, West LB, Bayern LB, HSH Nordbank, Commerzbank і DZ Bank, інвестували в Ісландію більше EUR22 млрд. Унаслідок кризи і краху ісландських банків, кожен з майже 320 тис. жителів Ісландії заборгував банківському сектору Німеччини по EUR68,7 тис.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас