Кредитування населення скоротилося в 10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитування населення скоротилося в 10 разів

Кредит&Депозит
896
Міністр юстиції Микола Оніщук повідомив, що в 2009 році кількість нотаріально завірених кредитних договорів під заставу рухомого і нерухомого майна скоротилася в 10 разів.
"Лише 37,5 тис. українців торік ризикнули заставити своє майно для отримання різних видів позик", - сказано в повідомленні. З них 19,3 тис. - іпотечні кредити під заставу землі, будов, виробничих і житлових приміщень, а 18,3 тис. - кредити під заставу майна. Квартири і житлові будинки заклали 11632 особи, земельні ділянки - 2235, а товари - 1414. Під заставу транспорту видано найбільшу кількість кредитів - 13 тис.
Рекордним за кількістю укладених договорів був 2007 рік - 500 тис. (у тому числі 267 тис. - застави іпотеки), але вже в 2008 році їх кількість впала до 361,5 тис. (199 тис. - іпотека). Ці цифри показують реальне падіння кредитування фізичних осіб через кризу. Заставне кредитування торік скоротилося на 89,6%, а з 2007 року - на 92,5%.
Банкіри пояснюють таку динаміку складнощами з оцінкою вартості застав, що постійно знецінюються. "Нерухомість знецінювалася, і кредитувати під неї з врахуванням зниження платоспроможності клієнтів було неможливим", - відзначив віце-президент Альфа-банку Роман Шпек. Припинення видачі нових кредитів населенню призвело до зниження роздрібного портфеля банків у 2009 році на 38,5 млрд грн. - до 235,3 млрд грн. (-14%). Зупинка падіння кредитування можлива лише після досягнення політичної стабільності в країні.
"Важливо, щоб швидко закінчилися вибори і настала стабільність. Досі реформи не проводилися, бо влада була скута президентськими виборами та обіцянками електорату", - сказав голова правління Укрексімбанку Віктор Капустін.
За даними "Простобанк консалтинг", зараз 9 банків пропонують кредити на придбання автомобілів, 8 - на купівлю житла на вторинному ринку, 6 - на первинному. До середини року ця ситуація майже не зміниться, а значить, кількість кредитів скорочуватиметься. "Деякі банки кредитують, деякі планують повернутися на цей ринок, але всі роблять упор не на роздрібне, а на корпоративне кредитування", - підкреслив Шпек. Лише завдяки збільшенню позик платоспроможним підприємствам банкіри розраховують збільшити портфелі.
"Падіння на ринку банківських послуг припинилося. Почалося невелике зростання, і, гадаю, зараз можна говорити про початок невеликого пожвавлення в економіці. Темпи зростання банківського ринку не перевищать 3-5%", - сказав голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас