Уряд Ісландії втратив довіру банків і гроші МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Ісландії втратив довіру банків і гроші МВФ

Казна та Політика
883
Конфлікт Ісландії з Нідерландами і Великобританією з приводу відшкодування збитків, яких зазнали голландські та англійські вкладники ісландського інтернет-банку Icesave, що розорився, призвів до того, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) відмовив острів'янам у виплаті другого траншу кредиту. Для Ісландії це означає крах планів із санації фінансової системи. У країні зростає незадоволеність населення: ісландці не хочуть миритися з думкою, що їм доведеться платити за помилки приватних банків, борги яких становлять десятки мільярдів доларів.
В минулий понеділок президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон заявив CNN, що Великобританія і Нідерланди використовували свій вплив в МВФ для того, щоб переконати його керівництво припинити виділення кредитів Рейк'явіку. Цей коментар послідував після того, як Лондон розкритикував рішення Грімссона накласти вето на законопроект про компенсацію іноземцям боргу банку Icesave. Англійці сприйняли відмову дуже ворожо, адже уряд Її Величності був змушений сам витратити на компенсації 3,69 млрд дол.
Загроза втрати фінансової підтримки МВФ - не єдина і навіть, можливо, не головна біда для економіки Ісландії. У минулу п'ятницю в Рейк'явіку збиралися інвестори з 119 країн ісландського Kaupthing Bank, що розорився. Їх спільні вимоги шокують: банк заборгував їм більше 43 млрд євро, що складає приблизно п'ять ВВП Ісландії.
Після того як 22 січня комітет з банкрутства Kaupthing Bank опублікував перелік фінансових претензій, до банку піднявся шквал вимог. Тон задають кредитні організації з ФРН: вони представили більше половини з 28 тис. приватних претензій. За обсягом вимог лідирує Deutsche Bank, який надав близько 50 приватних претензій на загальну суму приблизно 5,3 млрд євро. Що ж до конкретних фінансових вимог інвесторів Kaupthing Bank, то їм залишається лише набратися терпіння - чергові збори призначені лише на 18 травня. Доти комітет, що займається справами банку-банкрута, продовжить вивчення представлених йому вимог.
Такі німецькі банки, як Deka Bank, West LB, Bayern LB, HSH Nordbank, Commerzbank і DZ Bank, інвестували в Ісландію більше 22 млрд євро. По суті, зараз кожен із майже 320 тис. жителів Ісландії заборгував банківському сектору ФРН по 68 700 євро. Так, наприклад, Deka Bank вже подав позов на декілька сот мільйонів євро проти другого за розмірами ісландського банку - Landsbanki.
Втім, експерти вважають, що шансів повернути вкладені гроші украй мало. Водночас державний колапс Ісландії навряд чи загрожує. Головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволік вважає, що МВФ перервав кредитування тимчасово і, цілком можливо, відновить його. "Фінансова допомога на двосторонній основі зараз проблематичніша", - вважає Лісоволік, відзначаючи, що вірогідніша вона для Ісландії з боку США, а не від ЄС, де і так багато своїх фінансових турбот.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас