Уряд пропонує скасувати штрафи для бізнесу при використанні принципу "мовчазної згоди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд пропонує скасувати штрафи для бізнесу при використанні принципу "мовчазної згоди"

Казна та Політика
1172
Скасувати штрафні санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, при здійсненні господарської діяльності без відповідних дозволів пропонує Кабінет міністрів в рамках запровадження так званого "принципу мовчазної згоди".
Відповідний урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення дозвільної системи у сфері господарської діяльності" зареєстрований днями в парламенті.
Проект закону встановлює, що термін видачі дозвільних документів становить десять робочих днів з дати надання суб'єктом господарювання або його уповноваженою особою заяви і необхідних документів. Після закінчення цього терміну, у випадку якщо заявникові не виданий дозвільний документ або рішення про відмову в його видачі, набуває чинності принцип мовчазної згоди.
Раніше повідомлялося, що президент наприкінці 2009 року підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно спрощення умов ведення бізнесу в Україні", що передбачає, серед іншого, введення принципу мовчазної згоди при видачі дозвільної документації. Цей принцип передбачає, що суб'єкт господарювання, що подав в установленому порядку заяву і документи в повному обсязі, але документ дозвільного характеру не отримав у встановлений законом термін, або рішення про відмову в його видачі, отримує право на здійснення певної господарської діяльності без отримання відповідного документа дозвільного характеру.
Як зазначено в урядовому законопроекті, суб'єкт господарювання, діючи відповідно до принципу мовчазної згоди, має право на певні дії господарської діяльності на підставі копії поданої адміністраторові або дозвільному органу заяви та опису прийнятих документів з позначкою про дату їх прийняття.
Крім того, проект закону передбачає зміни до закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" відносно декларативного принципу заснування бізнесу.
Як повідомляється в записці пояснення, виходячи з того, що за чотири роки існування цей принцип був запроваджений лише в одній сфері (сфері пожежного нагляду), пропонується делегувати повноваження відносно визначення видів господарської діяльності, заснування яких може відбуватися за цим принципом, Кабінету міністрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас