АМКУ закликає учасників нафторинку знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ закликає учасників нафторинку знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня

Енергетика
441
Виконуючий обов'язки голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олександр Мельниченко закликає учасників ринку нафтопродуктів знизити ціни до економічно обґрунтованого рівня.
"У зв'язку з тим, що АМКУ прийняв рішення порушити справу і перебуває в процесі розслідування відносно необґрунтованого підвищення цін на бензини і дизельне паливо в січні як в опті, так і в роздробі, вони (учасники ринку) повинні виконати вимогу комітету щодо зниження цін до економічно мотивованого рівня", - сказав Мельниченко на прес-конференції у вівторок.
При цьому він зазначив, що в разі виявлення фактів необґрунтованого підвищення і антиконкурентної змови кожен день прострочення і невиконання цієї вимоги враховуватимуться комітетом як обтяжуюча обставина при ухваленні остаточного рішення при накладенні фінансових санкцій.
Як зазначив Мельниченко, за даними проведеного моніторингу, протягом січня в Україні оптові ціни на високооктанові бензини збільшилися на 9,1%, на низькооктанові - на 10,5%, на дизпаливо - на 6,2%, а роздрібні ціни - на 11, 12 і 14% відповідно.
При цьому він зазначив, що за аналогічний період ціни на європейських ринках на бензини і дизпаливо збільшилися лише на 7-8%.
"Синхронні і схожі дії операторів із стрімкого і значного підвищення цін на паливо свідчать про ознаки порушення конкурентного законодавства", - підкреслив Мельниченко.
В.о. глави АМКУ також звернув увагу, що Антимонопольний комітет враховує всілякі складові підвищення цін на паливо, у тому числі і курсову різницю, але все одно вважає, що настільки значне підвищення цін на нафтопродукти операторами ринку є невиправданим.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас