Венесуела може залишитись без світла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела може залишитись без світла

Енергетика
386
Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що уряд країни має намір створити спеціальний фонд для підтримки енергетичної промисловості в розмірі не менше $1 млрд. Кошти підуть на реалізацію 109 національних програм в сфері електроенергетики - 59 проектів із виробництва і розподілу електроенергії і 50 проектів із технічного обслуговування і ремонту енергетичних об'єктів.
Створення фонду буде затверджено найближчими днями. Його кошти будуть безпосередньо направлені Міністерству енергетики країни, аби чиновники в найкоротші терміни змогли розпочати виконання поставлених завдань. Уго Чавес стверджує, що реалізація енергетичних проектів допоможе Венесуелі подолати нинішню енергетичну кризу і не допустити проблем в енергетиці в майбутньому.
Енергетична криза в країні в останні декілька місяців посилилася. Дефіцит електроенергії був викликаний, зокрема, кліматичними наслідками: у сезон дощів, що триває в цьому регіоні з травня по листопад, спостерігалася посуха, що призвело до падіння потужності на гідроелектростанції "Гурі" - другій найбільшій в світі і головній для венесуельського енергетичного сектора. Потужність ГЕС "Гурі" складає 10,2 ГВт, що майже в два рази більше, ніж потужність Саяно-Шушенської ГЕС, найбільшої в Росії. На "Гурі" припадає 73% всієї електроенергії, виробленої в країні.
Коли в квітні 2008 р. тут стався вибух унаслідок сильної спеки і навантаження на устаткування, 16 штатів на півночі і в центральній частині Венесуели - половина країни - залишилися без електрики. Зараз рівень води у водосховищі ГЕС "Гурі" знизився на десять метрів. Державна енергетична компанія Corpoelec заявила, що якщо він і далі знижуватиметься, вже в травні 2010 р. може статися колапс енергетичної системи Венесуели.
За пропозицією Corpoelec, венесуельський уряд прийняв рішення про зменшення споживання електроенергії на 1700 МВт. Проте, не дивлячись на вжиті надзвичайні заходи, поки вдалося зменшити споживання лише на 980 МВт. З 1 січня 2010 р. у Венесуелі були введені обмеження на подачу електроенергії в торговельні і розважальні центри. Для промислових підприємств - обмеження споживання енергії і штрафи за перевищення виділеної квоти. Особливо злісних порушників влада пообіцяли взагалі відключити від електромереж. Президент закликав населення перейти до режиму економії, а також запропонував перевести Венесуелу в інший часовий пояс.
Жителі країни з 12 січня 2010 р. проводять без світла до чотирьох годин на день, у зв'язку з рішенням уряду про відключення електроенергії. У Міністерстві енергетики Венесуели повідомили, що регулярні відключення електрики повинні проводитися по всій країні. "У деяких місцях відключатимемо на чотири години, в інших - на три", - заявив колишній міністр енергетики Анхель Родрігес. Планові відключення здійснюються у всіх регіонах кожні два дні. Влада розраховує, що ці заходи допоможуть країні протриматися до травня, коли настане сезон дощів.
Планових відключень електрики вдалося уникнути лише столиці Венесуели Каракасу. Наступного дня після оголошення пакету заходів з економії електроенергії Чавес заявив, що їх вживання в Каракасі пов'язане з "небажаними ефектами": в період відключення світла в столиці перестали працювати всі світлофори. Президент попросив піти у відставку міністра електроенергетики Анхеля Родрігеса, який був звинувачений в тому, що зрозумів розпорядження уряду буквально, "як солдат".
За оцінками експертів, аби задовольнити потреби Венесуели в електроенергії, необхідно терміново інвестувати в енергетичну промисловість $18 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас