Побоювання за євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Побоювання за євро

Валюта
19236
Поки Росія відмовляється від американського долара на користь канадської валюти, інвестори виводять кошти з активів, номінованих в євро, рекордно швидкими темпами, оскільки центральні банки світу уповільнили купівлі євро, поставивши під загрозу його статус другої резервної валюти світу після долара США, повідомляє Bloomberg.
В минулому році світові ЦБ активно купували євро, і багато аналітиків - від Barclays в Лондоні до Alletti Gestielel в Мілані - прогнозували, що центробанки реалізують свою давню погрозу і зменшать вкладення в долар, поклавши край тим самим його світовому пануванню.
Однак з 25 листопада 2009 року євро подешевшав на 8,4%, продемонструвавши найшвидше падіння вартості за 10 місяців через побоювання, що обтяжені боргами країни єврозони, перш за все, Греція, не зможуть виконати свої боргові зобов'язання.
Мільярдер Джордж Сорос заявив на економічному форумі в Давосі, що в світі "доки немає привабливої альтернативи долару".
Вже 19 тижнів поспіль світові трейдери відмовляються від вкладень в європейські акції на користь решти світових ринків. Чистий відтік коштів з європейських фондових ринків за цей період склав $13 млрд, що "явно не на користь єдиній європейській валюті", вважає валютний аналітик UBS AG в Лондоні Джеффрі Юй. За його словами, світові інвестори повернулися до "ведмедячого" погляду на євро, який переважав в розпал фінансової кризи в 2008 році.
"Євро може впасти далі. Ризики із держоблігацій залишаються головною темою на ринку. Стурбованість, пов'язана з бюджетною ситуацією в Греції, навряд чи розвіється найближчим часом", - зазначив економіст VTB Capital в Лондоні, колишній чиновник британського Мінфіну Ніл Маккіннон. На його думку, курс євро до долара може опуститися до $1,20, але аналітик не сказав, коли саме це станеться.
Крім занепокоєння, що країнам єврозони доведеться сплатити борги Греції, сильні також побоювання, що темпи зростання в регіоні будуть повільнішими, ніж в США і Японії, а борговий тягар перевищуватиме докризовий рівень ще як мінімум п'ять років.
"Греція є каталізатором, але корінь проблеми лежить в самій структурі євро, - переконаний голова підрозділу валютних операцій Fischer Francis Trees & Watts Аднан Акант. - Темпи відновлення економіки в США і Азії випередять європейські. Це достатня причина, аби не ставити на євро".
Фондовий індекс провідних компаній Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 входить до числа показників з найгіршими результатами з початку 2010 року. У доларовому вираженні він втратив 9,4%, що в 2,5 разу перевищує падіння Standard & Poor's 500.
Як очікується, ВВП єврозони зросте цього року на 1,2% в порівнянні з підйомом економіки на 2,7% в США і на 1,35% в Японії.
Професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні відзначив на форумі в Давосі, що бюджетні проблеми низки держав єврозони, включаючи Грецію і Португалію, створюють ризики для економіки.
"В кінцевому рахунку, не цього року і не через два роки, ми можемо зіткнутися з розвалом валютного союзу", - вважає економіст.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас