ОЕСР: Китаю потрібно провести переоцінку юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР: Китаю потрібно провести переоцінку юаня

Валюта
574
Китаю слід погодитися на тривалий дефіцит бюджету і провести переоцінку національної валюти для того, аби зберегти темпи економічного зростання, що спостерігалися останніми роками, і домогтись збалансованості економіки, вважає Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
ОЕСР повторила листопадовий прогноз, згідно із яким китайська економіка зросте за підсумками поточного року на 10,2% після 8,7% минулого року. Організація публікує вже друге повномасштабне дослідження китайської економіки, хоча КНР не є її членом, повідомляє Reuters.
В доповіді говориться про головні проблеми, з якими зіткнулась економіка Китаю: старіння населення, майнове розшарування суспільства, відсутність єдиної системи соціального страхування, недоступність кредитів для малого бізнесу і мала зацікавленість в інноваційних технологіях через те, що в країні не охороняється інтелектуальна власність.
На думку експертів ОЕСР, Китаю не загрожує "перегрів" економіки, оскільки виробничі потужності повністю не задіяні. Організація передбачає, що споживчі ціни в КНР зростуть у 2010р. на 1,8%, хоча в листопаді ОЕСР передбачала інфляцію 0,1%.
На думку авторів доповіді, дефіцит бюджету КНР невеликий, не дивлячись на антикризові програми обсягом 4 трлн юанів (585,9 млрд дол.). ОЕСР відрадила Пекін повертатися до консервативної політики держвитрат, завдяки якій профіцит бюджету Піднебесної перед світовою кризою в 2007р. перевищував 5% ВВП.
"В подальшому підтримка зростання споживчого попиту зажадає постійного бюджетного дефіциту", - говориться в доповіді. Китаю слід менше покладатися на зростання експорту. У зв'язку з цим йому доведеться відпустити курс національної валюти, резюмують аналітики ОЕСР.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас