Уряд перевиконує бюджет за рахунок авансових платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд перевиконує бюджет за рахунок авансових платежів

Казна та Політика
1128
Доходи загального фонду держбюджету в січні склали 12,44 млрд грн., що на 1,2 млрд грн. більше від плану, повідомило джерело в Мінфіні. Цей показник виявився вищим від не лише доходів кризового січня минулого року, але і першого місяця 2008 року, коли в умовах зростання економіки в держказну надійшло 11,21 млрд грн. Стрибок до січня 2009 року, коли зібрали 9,07 млрд грн., склав відразу 37,2%. За словами співрозмовника, митники перевиконали план на 20,3%, а податківці - на 8,6%.
В Держмитниці перевиконання пояснюють активізацією імпортерів, але обсяги зібраних податків не повідомляють. "Називати якісь цифри неправильно, тому що, гадаю, нам план збільшать, і вийде 100-процентне виконання", - сказав чиновник. Раніше повідомлялося про плани відомства зібрати 5 млрд грн., таким чином відомство додатково отримало 1 млрд грн.
Джерело в ДПАУ розповіло, що при плані 5,84 млрд грн. вони перерахували до бюджету 6,34 млрд грн. З платників більше очікуваного зібрали податку на прибуток - 975 млн грн. (+295 млн грн.), та акцизного збору - 1,54 млрд грн. (+400 млн грн.). Лише ПДВ отримано на 170 млн грн. менше від заданого - надійшло 3,11 млрд грн. "Нам завищили план з ПДВ. Сьогодні за динамікою обсягів виробництва і продажів ми ще не вийшли на рівень минулого року, ми йдемо нижче, тому і не можемо виконати показників", - пояснив співробітник ДПАУ.
Додатково збільшити доходи бюджету уряд зміг за рахунок фактичної зупинки відшкодування ПДВ. За інформацією ДПАУ, податківці подали в Держказначейство реєстри на повернення податку на 1,322 млрд грн. (план січня 1,3 млрд грн. був рекордно низьким за останній рік - ред.), а казначейство відшкодувало майже удвічі менше - 698 млн грн. За даними секретаріату президента (СП), до 25 січня було відшкодовано 171 млн грн., з них 146 млн грн. - підприємствам Запорізької області (19 областей не отримали нічого). При відшкодуванні 1,3 млрд грн. ДПАУ не виконала б план на 100 млн грн.
Успішне наповнення прибуткової частини бюджету в січні економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован пов'язує з позитивними очікуваннями виходу економіки з кризи та активізацією металургійної галузі, яка збільшила виплавку сталі на 25%, порівняно з січнем 2009 року. "Крім того, в грудні спостерігалася позитивна динаміка в машинобудуванні і будівництві. Тенденція зростання імпорту пов'язана з новорічним бумом - могли завозитися автомобілі і побутова техніка для акційних продажів", - сказав він, додавши до цих чинників і 12-процентну річну інфляцію.
Інші аналітики впевнені, що говорити про завершення бюджетної кризи ще рано. "Кабмін може перевиконувати свої плани скільки завгодно, але грошей на виконання всіх його зобов'язань немає", - категоричний директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. При доходах 12,44 млрд грн. захищені витрати Кабміну, за оцінками СП, склали в січні 15,5 млрд грн., тому вже з'явилася заборгованість із зарплати в бюджетній сфері. "Кабмін використовує низьку базу порівняння. На тлі 13-процентного падіння ВВП це мінімальне зростання доходів, для якого особливих зусиль не вимагалося", - додав економіст Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров.
Січень - один з найскладніших місяців з наповнення бюджету через тривалі свята і відсутність термінів сплати податку на прибуток. У цих умовах, на думку експерта, податківці могли вдатися до авансових платежів, аби напередодні виборів не погіршити ситуацію з соціальними витратами уряду.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас