Пинзеник: Я хотів би побачити дії нового керівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Я хотів би побачити дії нового керівництва

Казна та Політика
1361
Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що Україна повинна відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.
Про це він сказав в інтерв'ю "Газеті по-українськи".
Відповідаючи на запитання про обсяг золотовалютних резервів України, Пинзеник сказав, що в даний час вони перевищують 26 млрд. дол. За його словами, уряд ними не розпоряджається - лише Національний банк. Пинзеник нагадав, що валютні резерви призначені для покриття платіжного балансу країни - різниці між припливом і відтоком коштів. "Другий рік поспіль йде великий відтік грошей з України. Ввозимо товарів більше, ніж вивозиться. Зростання курсу долара за останні півтора роки - це наслідок негативного платіжного балансу", - сказав він.
Пинзеник прогнозує, що цього року відтік може складати 25-35 млрд. дол. "Отже, необхідне зовнішнє інвестування. Але не для покриття дефіциту бюджету, не для проїдання, а для зовнішніх платежів. Це означає, що Україна повинна знову вийти на співпрацю з Міжнародним валютним фондом - іншого місця, де можна позичити гроші, немає", - сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи ефективно Україна використовувала позики МВФ, Пинзеник зазначив, що уряд брав кошти на покриття дефіциту держбюджету. "А значить, гроші йшли на проїдання. Колись ми прийдемо до того, що всі доходи бюджету треба буде віддавати на погашення боргів", - вважає колишній міністр фінансів.
На питання, чи варто чекати поліпшення економічної ситуації після президентських виборів, Пинзеник відповів, що це залежить не від виборів. За його словами, змінити ситуацію можна завжди. "Я хотів би побачити дії нового керівництва. У мене тут більше песимізму, ніж оптимізму. Але життя все одно змусить щось робити - коштів не вистачає. А якщо нічого не робитимуть - будуть політичні зміни", - вважає він.
На питання, хто з двох кандидатів в президенти здатний швидше зрозуміти, які потрібні зміни і як їх здійснити, екс-міністр фінансів відповів, що є ілюзії відносно одного з цих кандидатів. На його думку, загострення економічної ситуації може стати серйозним чинником, який змусить проводити реформи. "Кредити не дадуть без упевненості, що країна виходить з кризи і зможе розрахуватися. Якщо цей чинник не спрацює, я чекаю нових виборів", - сказав Пинзеник.
Говорячи про проект державного бюджету на 2010 рік, він зазначив, що цей документ за якістю порівнянний з торішнім. За словами Пинзеника, цей проект бюджету не вирішує наявні проблеми, а створює їх. "Краще не мати бюджету, ніж приймати такий. Це більше дисциплінує уряд, примушує його діяти згідно із Бюджетним кодексом. Поданий до парламенту проект несе постійну загрозу інфляції і падіння гривні", - сказав він.
За словами Пинзеника, найбільша небезпека проекту бюджету-2010 - його незбалансованість. Він відзначив, що уряд хоче витрачати значно більше коштів, ніж має. За інформацією Пинзеника, торік перевитратили 102 млрд. грн. Цей дефіцит покрили за рахунок втягування країни у борг. Основну частину позик уряд брав на внутрішньому ринку - 48 млрд. грн. під 24-28% річних. Ззовні запозичено 40 млрд. грн.
Пинзеник також зазначив, що країна вперше нестримно нарощує державний борг. "Внутрішній вже складає 31 відсоток внутрішнього валового продукту. Два роки тому був 12,3 відсотка. Майже 40 відсотків витрат уряд не має чим покрити і знову влізає в борги", - сказав колишній міністр фінансів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас