Держбюджет заощадить на будівництві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет заощадить на будівництві

Казна та Політика
429
Кабінет міністрів знайшов спосіб, як за відсутності закону про держбюджет і в умовах жорсткої економії дозволити бюджетним установам оплачувати капітальні витрати. Уряд дозволив їм погашати борги за рахунок власних надходжень. Таке ж право вже через тиждень отримають місцеві бюджети. Втім, скористатися ним зможуть не всі. Мери міст стверджують, що у них є кошти лише на поточні витрати.
Вчора Кабінет міністрів оприлюднив постанову #48 від 27 січня, якою змінив бюджетні взаємини в країні в умовах відсутності закону "Про держбюджет на 2010 рік". Уряд доповнив постанову №1414 від 29 грудня "Про заходи із організації бюджетного процесу в 2010 році", дозволивши розпорядникам бюджетних коштів погашати кредиторську заборгованість, у тому числі з капітальних витрат, що виникла по загальному і спецфонду державного і місцевих бюджетів, за рахунок власних надходжень бюджетних установ. Це вимушений захід, оскільки ст. 46 Бюджетного кодексу забороняє здійснювати капітальні витрати до прийняття головного фінансового документа країни.
Як повідомив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко, ця ініціатива Мінфіну дозволить місцевим органам влади фінансувати невідкладні заходи. Юрист Асоціації міст України Вікторія Сидоренко пояснила, що постанова охоплює бюджетні установи, які надають платні послуги або отримують благодійну допомогу, а тому мають власний дохід. Сплачені ними кошти в рахунок погашення боргу із капітальних витрат надалі із держбюджету і місцевих бюджетів компенсуватися не будуть.
Глава секції малих міст асоціації, мер Українки Павло Козирєв вважає, що постанова нічого не дасть невеликим містам, оскільки у них майже немає бюджетних установ, які отримують прибуток. Мер Запоріжжя Євген Карташов заявив, що також не зможе скористатися новим правом. "Гроші у нас є лише на зарплату, енергоносії і харчування в школах і лікарнях. І то, кошти є лише на січень, починаючи з лютого нам бракуватиме 11 млн грн. Без прийняття бюджету все інше - липа", - сказав він. За даними Мінфіну, капітальні видатки держбюджету в 2009 році - 10,365 млрд грн., місцевих бюджетів - 9,612 млрд грн.
За словами Вікторії Сидоренко, асоціація на прохання місцевих органів влади вже до наступного засідання Кабміну підготує другу ініціативу, яка дозволить виплачувати борги, що є безпосередньо в місцевих бюджетів. "Сенс в тому, аби дозволити місцевим бюджетам погашати кредиторську заборгованість за рахунок залишків коштів по загальному і спецфонду, накопичених до 1 січня. Поки бюджет не прийнятий і фінансування здійснюється у розмірі 1/12, а також доки не буде здана звітність про виконання бюджету на 2009 рік, місцеві органи влади не можуть здійснювати такі витрати.
Оскільки весь процес затягується, то це спосіб вижити", - додала пані Сидоренко. Мер Львова Андрій Садовий розраховує на прийняття цієї постанови, оскільки казначейство зможе списати гроші з рахунків і розблоковувати фінансування місцевих органів влади. "Це рішення дозволить нам сплатити те, що вже було зроблене", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас