Юра, прощай, Юра, привіт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юра, прощай, Юра, привіт

Казна та Політика
1981
28 січня Верховна Рада України відправила у відставку міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. "За" проголосував 231 народний депутат із 398 зареєстрованих у залі. Таким чином, здійснилася давня мрія "регіоналів", які вже не перший раз намагалися відправити міністра внутрішніх справ у відставку.
Юрія Луценка можна вважати одним із довгожителів українського уряду - він був міністром з 2005 року, щоправда, з невеликою перервою. Та й зараз немає твердої впевненості в тому, що він залишить свою посаду.
Відразу після голосування в українському парламенті Юлія Тимошенко заявила про свій намір призначити Луценка першим заступником міністра внутрішніх справ і виконуючим обов'язки міністра. І через кілька годин таки призначила Луценка в.о. міністра внутрішніх справ.
Судячи з усього, в БЮТ не мають наміру "здавати" МВС без бою.
Незручний міністр
Юрій Луценко був однією з найбільш незручних для "регіоналів" фігур на політичній арені України. Саме з його подачі були ініційовані справи проти таких членів Партії регіонів, як Борис Колесников і Євген Кушнарьов. Як сказав останній, "регіонали" голосували за кандидатуру Луценка в уряді Януковича "стиснувши зуби і заплющивши очі". "Палка любов" Луценка до "регіоналів" не минула навіть після призначення його міністром внутрішніх справ в уряді Януковича. Він регулярно виступав із заявами щодо резиденції лідера ПР "Межигір'я".
За словами Луценка, цю резиденцію Янукович незаконно привласнив собі. Більше того, міністр внутрішніх справ неодноразово звинувачував Партію регіонів у підготовці фальсифікацій на виборах президента України, а також в рейдерському захопленні поліграфічного комбінату "Україна", який друкує бюлетені для виборів. "Ситуація насправді не така, як її спробувала подати Партія регіонів.
Йдеться не про бюлетені, йдеться про захист бізнесу, близького до партії. Ні про які додаткові наклади бюлетенів мова йти не може", - зауважив Луценко, коментуючи інцидент з "Україною". - У даному випадку ми вбачаємо грубе використання депутатського імунітету для захоплення приміщення і блокування роботи підприємства", - прояснив роль регіоналів у цій історії Луценко.
"Регіонали" навпаки звинувачували керівництво МВС в пособництві чинному прем'єр-міністру Юлії Тимошенко у фальсифікаціях. На думку Партії регіонів, Юлія Тимошенко хотіла незаконно змінити керівництво поліграфкомбінату "Україна" для того, аби мати можливість додатково додрукувати 1,5 мільйона бюлетенів на другий тур виборів президента України.
Але не тільки людям з Партії регіонів заважав Луценко. Віктору Ющенкові, з політичною силою якого він пліч-о-пліч йшов на вибори до парламенту 2007 року, Юрій Луценко теж був незручний. 9 грудня 2009 Віктор Ющенко заявив, що вважає необхідною відставку міністра внутрішніх справ.
За словами українського президента, українське МВС давно займається не стільки розкриттям злочинів, скільки політикою. "Я сьогодні хотів сказати, що ви не професіонали. Ви бездарні міністри, бездарні керівники своїх відомств", - заявив Ющенко на нараді 9 грудня 2009. Тоді Юрій Луценко попросив дозволу піти з наради. "Зараз я поясню, чому міністр пішов. На його місці я б сюди не приходив. На його місці я б давно подав у відставку", - сказав президент.
Відповідь міністра внутрішніх справ не змусила себе довго чекати - цього ж дня Луценко заявив про необхідність порушити кримінальну справу через зняття лайтбоксів тижневика "Коментарі", де був зображений Віктор Ющенко, який цілується з Віктором Януковичем. "Ми зберемо і передамо до прокуратури матеріали для того, щоб понесли покарання ті, хто розмовами про свободу слова займає ефір, а насправді дає команди знімати лайтбокси, які не догодили Секретаріату президента", - заявив тоді Луценко. А пізніше, 28 грудня, Луценко звинуватив Ющенка в тому, що МВС не може зловити Лозинського - одіозного "бютівця", який влаштовував полювання на людей.
"Ющенко каже, що міліція не хоче ловити Лозинського, тому що вона політично заангажована БЮТом. Тоді чому СБУ його не зловить? За указом президента Ющенка від 2005 року у міліції забрали всі прилади моніторингу телекомунікацій, які в народі називаються "прослуховуванням". Все це тепер є тільки в СБУ", - сказав тоді Луценко. Колишні соратники, Ющенко та Луценко, під кінець своєї політичної кар'єри посварилися. Міністр внутрішніх справ став вірним прихильником Юлії Тимошенко та її політичної сили, що не могло сподобатися українському президенту.
"Регіони" кличуть на допомогу Ющенка
Луценко ще не встиг звільнити крісло, а політичні гравці вже встигли зробити низку гучних заяв. Так, лідер "регіоналів" Віктор Янукович звернувся до всіх вітчизняних правоохоронців з проханням "залишатися на своїх відповідальних посадах і чесно виконувати свій обов'язок перед Україною". А Нестор Шуфрич заявив, що чекає на взяття у Юрія Луценка підписки про невиїзд, адже депутат-"регіонал" сподівається, що екс-міністр внутрішніх справ буде притягнутий до відповідальності за допущені ним "порушення закону про вибори". "Я сподіваюся, що сьогоднішнє звернення до генерального прокурора щодо притягнення Луценка до відповідальності за порушення закону про вибори буде мати місце", - заявив Шуфрич.
Лідер українських комуністів Петро Симоненко пояснив бажання своєї політичної сили прибрати Луценка з посади міністра внутрішніх справ турботою про чесність і прозорість виборів. За його словами, відставка Луценка зробить неможливим втручання співробітників міліції у виборчий процес.
БЮТ, навпаки впевнений, що після відставки Луценка "регіонали" будуть фальсифікувати вибори із подвійним запалом. "Те, що МВС вперше за всі роки забезпечує чіткі вибори, безпосередній контроль за недопущенням фальсифікацій - це є причиною відсторонення Луценка", - заявив депутат-"бютівець" Сергій Соболєв.
Прес-служба БЮТ виступила із заявою про те, що відставка міністра внутрішніх справ Юрія Луценка - "це спланована акція Партії регіонів, яка має на меті дестабілізувати ситуацію в суспільстві, створити умови для масових порушень під час другого туру виборів президента України та організації масових заворушень у місті Києві після поразки Януковича на виборах президента". Саме турботою про правопорядок, якщо вірити "бютівцям", і викликане бажання Тимошенко будь-що зберегти Луценка "біля керма" вітчизняної міліції, призначивши його в.о. міністра внутрішніх справ.
Тим часом, Партія регіонів готується дати "бютівцям" відсіч і не допустити повернення Луценка на політичний Олімп за допомогою... Ющенка. "Регіонали" просять чинного президента заблокувати відповідну постанову Кабміну. "Кандидатуру заступника міністра може подавати виключно сам міністр. Міністр внутрішніх справ на сьогодні відсутній, тому ніхто не може призначити Луценка ні першим заступником, ні в.о. міністра.
Тому це рішення Кабміну - грубе порушення законодавства України. Ми будемо звертатися до президента, і якщо у нас є гарант, то він має скасувати таку постанову. Є також судова гілка влади, і ми, природно, будемо звертатися до суду. Луценко не буде в.о. міністра внутрішніх справ", - упевнений заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Микола Азаров. Його колега, Микола Джига заявив, що у разі незаконного призначення Луценка в.о. міністра внутрішніх справ, діючий президент України просто зобов'язаний буде накласти вето на це рішення уряду і звернутися до Конституційного суду України.
Як би там не було, очевидно, що Юлія Тимошенко не захоче "здавати" Юрія Луценка, адже таким чином вона втратить такий потужний важіль впливу на вибори, як українська міліція. З іншого боку, це завдасть удару по її іміджу сильного політика. Для Партії регіонів питання про зняття Луценка з посади теж давно стало принциповим. Крім того, у лідера "регіоналів" з'являється можливість усунути міліцію від активної участі в діяльності тимчасової слідчої комісії щодо "Межигір'я". У будь-якому разі, боротьба за Луценка ще буде тривати.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас