Точка зору: Євро помре через два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Євро помре через два роки

Валюта
14362
Всесвітній економічний форум в швейцарському Давосі, проходить з 28 січня по 1 лютого 2010 р., відкривався в кращих традиціях глобальної економічної кризи.
Відомий економіст професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, який передбачив свого часу настання нинішньої кризи і який заслужив тим самим славу економічного віщуна, виступив з новим прогнозом. На вранішній сесії форуму Рубіні заявив, що економічні проблеми Іспанії та Греції підірвуть зону євро і через два роки єдина європейська валюта перестане існувати.
На думку економіста, основною загрозою для євро є фінансова ситуація в одній з 16 країн єврозони - Іспанії. Не краще йдуть справи і в Греції. Економіки цих країн страждають від дисбалансів у секторі державних фінансів, а також через зниження конкурентоспроможності вироблюваних ними товарів і послуг. При цьому участь цих країн в зоні євро унеможливлює поправити економічну ситуацію за допомогою девальвації окремих валют.
Нагадаємо, дефіцит бюджету Греції більш ніж в чотири рази перевищив встановлений для країн єврозони рівень - 3% ВВП. Державний борг країни більше прийнятого нормативу в два рази і складає понад €300 млрд., або близько 125% ВВП. Це максимальне значення для всієї єврозони.
Єврокомісія заявила, що кроки, що робляться урядом Греції для зниження дефіциту держбюджету, є недостатніми. Незважаючи на успішно проведений у понеділок аукціон по розміщенню державних облігацій, в ході якого владі країни вдалося залучити €8 млрд., в середу прибутковість по них досягла максимального з грудня 1999 р. рівня. Причиною тому стали повідомлення про те, що грецька влада попросила Китай придбати облігацій на суму €25 млрд., аби знизити рекордний для єврозони рівень дефіциту бюджету.
Ця ситуація дійсно стає украй неприємною для зони євро. Нагадаємо, не так давно знаменитий економіст і нобелівський лауреат Мілтон Фрідман вже передбачав можливість розпаду зони євро. Як одну з причин цього експерт називав істотну різницю в рівні економік країн, що входять до єврозони. Сьогодні абсолютно очевидно, що саме ця обставина і послужила причиною всіх нинішніх проблем.
Втім, про реальний розпад зони євро говорити все ж ще рано. Принаймні, представники ЄЦБ заявляють про його неможливість (було б дивно, якби вони казали інакше).
Теоретично, найбільш простим варіантом порятунку євро як повноцінної світової резервної валюти могло б стати позбавлення єврозони від баласту у вигляді економічно слабких країн-учасниць. Повернення їх до національних валют дозволило б одночасно вирішити проблеми як в самих країнах (через девальвацію), так і в зоні євро.
Проте дана дорога виглядає практично нереальною, в першу чергу, з політичних міркувань. Швидше за все, основними кроками ЄЦБ для подолання ситуації стане додаткова емісія, поступове зниження курсу європейської валюти, мораторій на введення євро в країнах Східної Європи і можливе зниження нормативів для країн-учасниць зони євро.
За матеріалами:
Прометр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас