Будівельників зроблять ботаніками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельників зроблять ботаніками

Нерухомість
437
Через декілька тижнів Київміськдержадміністрація підготує документ, який зобов'яже будівельні компанії пересаджувати всі дерева на ділянках для забудови.
За словами в.о. заступника голови КМДА Ігоря Добруцького, без пересадки дерев забудовник не зможе отримати дозвіл і розпочати будівництво. Він стверджує, що є технології, які дозволяють будь-яке дерево віком від 20 до 40 років, тоннажем від 9 до 15 т, висотою дерева до 35-40 м перенести в будь-яке інше місце. Чиновник відзначає, що вирубка зелених насаджень буде лише в разі неможливості пересадки, але технологія дозволить пересадити 90% рослин.
Та навіть 10% дозволених до знесення дерев будкомпаніям доведеться відновити. "При здачі об'єкта в експлуатацію буде обов'язковим для організації, яка отримала земельну ділянку, відновити на майданчику ті ж дерева і в тій самій кількості. Тобто забудовник спочатку погоджує дендроплан з "Київзеленбудом", а до здачі в експлуатацію має здати об'єкт з точною кількістю тих рослин, які були на цьому місці до початку будівництва. Через два-три тижні вийде рішення, воно вже в роботі, я підписав його, де буде сказано, що дерева, які є на ділянках для забудови, мають бути пересаджені", - заявив Добруцький.
Нагадаємо, зараз пересаджують лише особливо цінні породи дерев. За рішенням Київради, якщо земля оформляється під будівництво, ділянка обов'язково обстежується і, згідно з актом, забудовник в п'ятиденний термін повинен надати чиновникам акт на вирубку рослин, якщо вони заважають будівництву. Підприємці за вирубку дерев платять чималі гроші, які надходять у "Київзеленбуд" для закупівлі нових зелених насаджень.
"Існує негативне явище, коли забудовники вважають за краще платити "неофіційні штрафи", а не компенсувати вартість зрубаного дерева", - розповів Олександр Попов, директор проектної групи "Архіматика". За його словами, вартість одного знищеного дерева складає від 2 тис. грн. до 10 тис. грн. залежно від вигляду і стану кожного дерева, і, окрім компенсації, забудовник має посадити певну кількість нових дерев. "Тому інколи виходить так, що кількість дерев, що фактично є на будмайданчику, завдяки певним "домовленостям", в офіційних документах значно скорочується. Є і несумлінні забудовники, які вдаються до того, що дерева за допомогою певних дій через деякий час самі засихають і можуть бути зрубані без компенсації", - вважає Попов.
"Можна застосовувати технології для перенесення дерев, витрачати гроші й час, а дерева зрештою не приживуться в повному обсязі, тому що ґрунтові води, вітер, інсоляція, інші чинники, які забезпечували зростання і розвиток дерева, будуть іншими на новій ділянці. Кошти забудовника доцільно направляти в програми, які гарантовано сприяють збереженню зелених насаджень", - пояснив Олексій Говорун, заступник гендиректора девелоперсько-будівельної компанії ТММ.
"Звісно, велика вірогідність того, що непотрібні дерева будуть віднесені в 10%, які не можуть бути пересаджені. Що стосується пересадки дерев, то це дуже витратна процедура", - резюмує Олександр Попов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас