Азартна монополія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азартна монополія

1272
Заборона грального бізнесу "подарувала" вітчизняному лотерейному ринку значну кількість азартних прихильників. Попри те, що, за даними Центру антикризових досліджень, реальні доходи українців за 2009 рік скоротилися на 10%, наші співвітчизники стали більше витрачати на гру в лотерею. Найпотужніший оператор, який володіє більш ніж 70% українського лотерейного ринку, за минулий рік продемонстрував обороти в сумі близько 370 мільйонів гривень, що на 21% більше, ніж 2008 року.
Перспективи розвитку цього сектору величезні, зазначають в компанії "Молодьспортлото", тому планують у 2010-му заробити близько 600 мільйонів гривень.
Очікувані перспективи майже вдвічі збільшити цього року свої доходи в компанії пояснюють розвитком ринку, який в Україні ще знаходиться в зародковій стадії. "В середньому один грек витрачає на рік на лотерею 470 євро. Більш помірковані англійці. Житель Туманного Альбіону купує лотерейних квитків на суму до 150 євро. Наші співвітчизники ж, у порівнянні з іншими європейцями, найбільш ощадливі. Так, один українець виділяє зі свого бюджету на гру в лотерею на рік лише до одного євро", - ділиться дослідженнями національних особливостей лотерейних уподобань світової громадськості генеральний директор найбільшого оператора лотерейного ринку України Олег Якимець.
І хоча нам все-таки далеко до європейського рівня лотерейної "азартності", парадокс 20% зростання лотерейного бізнесу в Україні у кризовий період очевидний. У той час, як усе народне господарство 2009 року показувало стрімке падіння, доходи промисловості зменшились більше, ніж удвічі, лотерейний ринок завойовує "територію" і "прихильників".
Можливо, спрацював фактор так званого "крайнього оптимізму": коли потреби зростають, а фінансові ресурси значно обмежені, люди, сподіваючись на бажаний виграш, купують "квиток у заможне життя" за останні гроші. Не виключено, що поштовху до зростання лотерейному бізнесу додала заборона ігрової індустрії. Тож прихильники гральних автоматів знайшли можливість задовольняти свою потребу в азарті, купуючи лотерейні квитки.
Однак разом із позитивною динамікою оборотів лотерейного бізнесу значно зріс до цього сектора інтерес з боку парламентаріїв. Ні, ніхто наразі не збирається забороняти лотерею. Але на розгляді у ВРУ вже три законопроекти, які передбачають зміни щодо посилення регуляторного механізму з боку держави на лотерейний ринок.
Депутат від БЮТ Антон Яценко пропонує ввести державну монополію у сфері контролю та регулювання на українському ринку лотерейних операторів. Експерти ж кажуть, що вона вже реально є. Така монополія введена прийняттям закону про припинення видачі ліцензій у 2005 році. Нова її версія ж зводиться до введення більш цивілізованої форми управління та контролю ринку з боку держави. Та оскільки ці функції дуже складні, Україна, як і жодна з інших держав, не в змозі проконтролювати більше двох учасників, у крайньому випадку трьох. Перш за все, це стосується механізму гарантування виплат переможцю.
Оператори українського лотерейного ринку говорять, що готові грати за правилами держави, аби тільки останні були розумними. Генеральний директор найбільшого українського оператора наголосив, що цей сектор поки що добре не врегульований, на його думку, хиби є в сфері доступності лотерейної гри для неповнолітніх.
Поки депутати розробляють механізми ускладнення контролю та збільшення фіскального навантаження, оператори орієнтуються на розбудову ринку й приведення його до європейського стандарту роботи. А останній передбачає наявність одного терміналу на 2-3 тисячі населення.
"На жаль, український лотерейний сектор сьогодні не може похвалитися наявністю такої потужної бази. Це вимагає багатомільйонних інвестицій. Нам є до чого прагнути, і наша мета - в найближчі два роки суттєво розширити мережу розповсюдження лотерей в Україні", - говорить Олег Якимець.
За сприятливих законодавчих умов і хорошого інвестиційного клімату наш лотерейний ринок зможе дорости до європейського рівня років через 10, повідомив він.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас