Ціновий агромарафон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціновий агромарафон

Аграрний ринок
2850
Не встигли українці вдосталь посмакувати дешевим цукром з державного резерву, як після новорічних свят кілограм солодкого піску знову почав стрімко дорожчати. За даними Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор", з 1 по 21 січня 2010 року тонна цукру в середньому подорожчала на 550 гривень і вже коштує 7500 гривень. В післяноворічний ціновий марафон включилися й молочні продукти (особливо відчутно подорожчали тверді сири). Які причини такого цінового збурення? Та чи варто споживачам готуватися до подорожчання й інших груп аграрних товарів?
"Підвищення цін на цукор - це результат невизначеності зі способами насичення цукром внутрішнього ринку", - говорить керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
За його словами, сьогодні внутрішній ринок цукру розбалансований у питаннях пропозиції та попиту. Так, говорить експерт, українські цукрозаводи з нового врожаю вироблять 1,3 мільйона тонн цукру, тоді як за рік країною споживається 1,8 мільйона тонн. У дефіциті - 500 тисяч тонн цукру. Ось в цьому і вся проблема, говорить Лапа.
Експерт пояснює, що ціни на солодкий продукт вгору підганяє загроза очевидного дефіциту і невизначеність із джерелами його покриття. Так, не виключено, що в 2010 році може повторитися минулорічний досвід невикористання експортної квоти на постачання цукру-сирцю в Україну, говорить Лапа. Інше джерело покриття "солодкого" дефіциту - закупівлі на світовому ринку - теж проблематичне: світові ціни на цукор сягнули історичного максимуму. І тепер у перерахунку в гривні кілограм імпортного цукру коштуватиме 14-15 гривень. Але навіть якби держава й хотіла купити такий цукор, навряд чи їй це вдасться, бо всі поставки на світовому ринку цукру-сирцю на найближчі 2-3 місяці вже законтрактовані, говорять експерти.
А от президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко не виключає, що до подорожчання цукру доклали руку й спекулянти. За його словами, сьогодні в середньому в Україні ціна кілограму цукру досягла дев’яти гривень. Але вона може зрости ще на 20-30% - до 11 гривень, а можливо, - й до 12 гривень, якщо Антимонопольний комітет України найближчим часом не з’ясує, де в цій ціні економічні реалії, а де - міфи, говорить Козаченко.
В подорожчанні ж молочних продуктів, опитані експерти не бачать спекуляцій, пояснюючи все світовими тенденціями. Так, на початку 2009 року світовий ринок молокопродуктів відзначився падінням цін на свою продукцію. Однак з другої половини 2009 року ціни почали відновлюватися - і це потягло за собою підвищення експортних цін на молочну продукцію (у доларах). В Україні ж тим часом відбулася девальвація гривні, і за новим курсом гривні внутрішні ціни на сировину зросли.
Спочатку закупівельні ціни підвищили молочні підприємства, які орієнтовані на експорт, розповідає Лапа. Взимку до підвищення вдалися і решта гравців молочного ринку, аби не втратити сировинну базу. Загалом же протягом останнього півріччя 2009 року закупівельні ціни на молоко в Україні зросли вдвічі, а ціни в магазинах на молочні продукти - практично не змінилися. Тому нинішнє подорожчання молочних продуктів цілком очікуване. І найпевніше, що протягом січня-лютого 2010 року молочні продукти ще подорожчають на 10-15%, пророкує Лапа.
Саме молоко і цукор протягом кількох місяців знаходитимуться у групі найбільшого цінового ризику, говорять опитані експерти. В решті продуктових групах агропродуктів різких цінових стрибків не очікується, заспокоює Володимир Лапа.
Так, за його словами, ринок м’ясних продуктів буде більш-менш спокійний, адже протягом 2009 року він демонстрував плавну цінову динаміку (ціни підвищилися на показник, навіть менший за річну інфляцію в країні). На ринку олії в найближчі місяці також не очікуються цінові збурення. Навряд чи подорожчають і хлібні вироби, додає Козаченко. Щоправда, на ринку овочів та фруктів до квітня спостерігатиметься сезонне зростання - близько 2% щомісяця.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас