Американці не заробляють на банкінгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці не заробляють на банкінгу

Казна та Політика
837
І підтвердила відсутність визначеності в американській економіці.
За підсумками 2009 р. Bank of America і Citigroup закінчили квартал зі збитком, тоді як Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase і Morgan Stanley зуміли отримати прибуток. Попри кризовий рік і різні фінансові результати, всім найбільшим банкам вдалося повернути до бюджету гроші платників податків, отримані від уряду США як екстрена фінансова допомога.
Різні результати аналітики пояснюють відновленням одних секторів банківського бізнесу і все ще жалюгідним станом інших. Банки, що спеціалізуються на інвестиціях, зуміли заробити на зростанні акцій на світових біржах. Наприклад, за підсумками року основний біржовий індекс Бразилії виріс на 145%, на другому місці опинився російський РТС, який додав 128%. Інші ж банки, бізнес яких більше залежить від кредитування, все ще зазнають труднощів. Крім того, проблеми банкам створюють так звані погані активи, частка яких продовжує збільшуватися. Таким чином, фінансовим інститутам доводиться відкладати величезні суми грошей, які підуть на покриття можливих збитків у майбутньому.
Невдахи
Найбільший банк США Bank of America відзвітував про третій збиток за останні п'ять кварталів, викликаний витратами на погашення боргу перед урядом США і дефолтами із споживчих кредитів. Збиток за четвертий квартал склав $194 млн. без урахування витрат на погашення боргу перед казначейством.
Новий виконавчий директор Bank of America Браян Мойніхан обіцяє "змінити ДНК" компанії, тому що тепер банк буде концентрувати увагу на операціях, а не на поглинанні і порятунку. "Незважаючи на те, що ми змушені повідомляти про невтішні втрати за останній квартал, важливо, що ми змогли повністю повернути гроші платників податків", - заявив Мойніхан. Гроші від уряду банк отримав після того, як в 2008 р. придбав інвестиційний банк Merrill Lynch, що знаходиться на межі банкрутства Тоді угода обійшлася в $50 млрд. Рішення придбати проблемний банк коштувало Кеннету Льюїсу, який очолював тоді Bank of America, посади.
Банк Citigroup Inc., який до кризи був найбільшим в США і світі, повідомив, що його збиток за четвертий квартал склав $7,6 млрд., з урахуванням більш ніж $6 млрд. витрат на погашення державних вливань. Незважаючи на збитки, банк, тим не менше, бачить деякі ознаки поліпшення ситуації з кредитами в світі, особливо в Азії та в Латинській Америці. Фінансовий директор компанії Джон Герспеч заявив, що в 2009 р. Citi "зробив значний прогрес". "Хоча ситуація, як і раніше, залишається складною, ми маємо міцну капітальну базу і зберігаємо довіру клієнтів", - заявив Герспеч.
Результати Morgan Stanley виявилися в три рази гіршими за оцінки аналітиків. Чистий прибуток Morgan Stanley в четвертому кварталі склав $617 млн. Morgan Stanley закінчує в плюсі другий квартал поспіль, тоді як до цього банк протягом року зазнавав збитків.
Щасливчики
Набагато краще від конкурентів закінчив четвертий квартал Goldman Sachs. Чистий прибуток Goldman Sachs Group Inc у четвертому кварталі склав $4,9 млрд. Аналітики розраховували побачити вдвічі меншу суму. Банк скоротив загальну суму бонусів на $3 млрд. - до $16,19 млрд. Фінансовий директор банку Девід Віньяр заявив у зв'язку з цим: "Ми не закриваємо очі на економічну ситуацію, на біль і страждання, які відбуваються в усьому світі, і ми не глухі до закликів проявити стриманість. Ми почули їх".
Другий за розмірами активів банк США JP Morgan Chase & Co. дозволив собі виплати мільйонних бонусів своїм топ-менеджерам: чистий прибуток JP Morgan Chase за 2009 р. збільшився в 2,1 рази, до $11,7 млрд. Гендиректор банку Джеймс Даймон заявив, що банк протягом року відзначив зниження віддачі від вкладення капіталу, через що зменшилися можливості для зростання виручки. Прибуток принесли банку такі напрямки як франчайзинг, комерційний банкінг, управління активами, а також роздрібний банкінг. Протягом всього року банк залишався беззбитковим і стійким до зниження на ринку іпотечних кредитів і кредитних карток. За словами економіста Global Insight Браяна Бетюна, JP Morgan Chase не зміг би відпрацювати краще в нинішніх умовах. "Очікується, що виручка фінансових інститутів Уолл-стріт зросте на 25% за підсумками 2009 р.", - говорить експерт.
Чистий прибуток Wells Fargo & Co. в 2009 р. збільшився майже в п'ять разів, склавши $12,3 млрд. у порівнянні з прибутком $2,7 млрд., отриманим за підсумками 2008 р. У четвертому кварталі 2009 р. чистий прибуток Wells Fargo склав $2,82 млрд., тоді як за аналогічний період 2008 р. банк отримав збиток у розмірі $2,73 млрд.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас