Експерт: На світових біржах спостерігається гнітюча ситуація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На світових біржах спостерігається гнітюча ситуація

Фондовий ринок
2899
Уже другий день поспіль на світових фондових біржах спостерігається гнітюча ситуація при зростаючій волатильності.
Таку думку висловив у коментарі агентству УНІАН стратег компанії Astrum Investment Management Костянтин Литвин.
За його словами, в четвер, 21 січня, в США вийшло багато економічної, корпоративної та політичної інформації. На макрофронті ринок розчарувала інформація щодо зростання первинної допомоги з безробіття до 482 тис., тоді як ринок чекав зниження цього показника до 441 тис. Інвесторів також засмутив індекс виробничої активності ФРБ Філадельфії, що показав різке зниження до 15,2 пункту в січні, тоді як ринок чекав помірнішого зниження до 18,2 пунктів. З іншого боку, індекс випереджаючих індикаторів зріс на 1,1% в грудні, краще 0,7% очікуваних.
Крім того, відзначив стратег, в четвер вийшла низка квартальних звітів, які в цілому перевищили очікування аналітиків. Відмінні результати Goldman Sachs, eBay, Seagate, Xerox, перевищили очікування як щодо доходів, так і щодо чистого прибутку. Багато компаній також дали райдужні прогнози на поточний квартал. В той же час, більшість компаній, що відзвітували, не показують упевненого зростання доходів на тлі зростання чистого прибутку при вищій продуктивності праці. Ринок чекає зростання сумарних прибутків компаній, що входять в індекс S&P 500, на 34% в 2010 році, і для досягнення такого зростання необхідне зростання доходів. Вочевидь, що якщо стагнація доходів триватиме, це стримуватиме зростання прибутку.
Як підкреслив Литвин, головною причиною обвалу американських індексів стало повідомлення про намір Барака Обами ввести максимально допустимий розмір банків, а також визначити максимальні ризики, які банки можуть брати на себе. Цей крок буде направлений на уникнення повтору фінансової кризи, в якій крах будь-якого з найбільших інвестиційних і комерційних банків загрожував крахом всієї фінансової системи. Для Уолл-стріт це може принести більше регуляторних заходів і потенційно менші темпи зростання. Барак Обама не озвучив конкретних цифр, і на тлі такої невизначеності на ринку почалися активні розпродажі у фінансовому секторі.
За словами стратега, індекс DJIA в четвер впав на 2% до 10389 пунктів, індекс S&P 500 втратив 1,9%, закрившись на позначці 1116 пунктів. На європейських майданчиках також спостерігалася негативна динаміка. Так, індекс DAX впав на 1,8% до 5747 пунктів, індекс DJ Stoxx 600 знизився на 1,4% до 252 пунктів на тлі зниження цін на сировину і падіння котирувань фінансового сектора.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас