Готівкові рублі в Росії покриють лаком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівкові рублі в Росії покриють лаком

Валюта
966
Банк Росії проводить експеримент з продовження життя банкнот: у Новосибірську,Єкатеринбургу і Татарстані випущені в обіг 100-рублеві купюри, покриті спеціальним водовідштовхувальним лаком, повідомив журналістам начальник управління грошових знаків і профілактики фальшивомонетництва департаменту готівкового грошового обігу ЦБ РФ Володимир Фіногенов.
За його словами, термін життя банкноти залежить не стільки від міцності паперу, скільки від того, як швидко вони брудняться: 95% купюр вилучаються із обігу через сильне забруднення, не встигнувши постаріти, повідомляє РИА "Новости".
Бруд на лаковані сторублівки, пояснив Фіногенов, налипатиме повільніше, в результаті ЦБ розраховує продовжити термін їх життя в 1,5-2 рази. Експеримент в трьох російських регіонах триває вже рік і через півроку завершиться: покриті лаком гроші будуть вилучені з обігу і досліджені фахівцями Центробанку.
Населення пілотних регіонів, заспокоїв Фіногенов, швидше за все, навіть не помітить змін, що сталися з готівкою: експериментальні купюри відрізняються від звичайних лише тим, що після друку на них наноситься дуже тонкий шар лаку.
Зараз термін життя 10-рублівки в Росії складає всього 6-8 місяців (для порівняння, американська доларова банкнота перебуває в обігу 22 місяці) повідомив Фіногенов. 100-рублева купюра отримує несумісні з життям забруднення за 1,5-2 роки, 1000-рублева - за 2,5 роки, 5-тисячна - за 4,5 роки.
В обігу в Росії перебувають майже 6 мільярдів банкнот, їх середній термін життя складає 2-2,5 років. Нова технологія, відзначив Фіногенов, дозволить Центробанку помітно скоротити витрати на виробництво готівки.
ЄЦБ проводив подібний експеримент 4 роки, випробувавши 20 різних видів лаків.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас