Китай обігнав Японію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обігнав Японію

Казна та Політика
773
В 2009 р. валовий внутрішній продукт КНР збільшився на 8,7%, досягнувши $4,9 трлн. Таким чином Китай за обсягами економіки обігнав Японію і зайняв друге місце в світі після США.
Як заявив керівник Державного статистичного управління КНР Ма Цзяньтан, китайський ВВП продемонстрував феноменальний стрибок в четвертому кварталі 2009 р., збільшившись відносно жовтня-грудня 2008 р. на 10,7%. Завдяки цьому прориву показник зростання економіки КНР в 2009 р. перевищив державний план (8%), склавши 8,7%.
Обсяг ВВП Китаю - 33,535 трлн. юанів (у доларовому еквіваленті - $4,9 трлн.) порівнявся з тим розміром ВВП, який був в Японії за підсумками 2008 р. Проте за прогнозами аналітиків, валовий продукт Японії в 2009 р. скоротився на 6%, що дало Цзяньтану підставу проголосити про те, що КНР посіла друге місце в рейтингу найбільших економік. Першу позицію в найближчій перспективі продовжать утримувати Сполучені Штати, в яких розмір ВВП наближається до $14 трлн.
Високих показників на тлі спаду на 2,2% глобальній економіці Китаю вдалося досягти завдяки державному стимулюванню. Уряд КНР в 2009 р. на розвиток інфраструктури і бізнесу виділив $586 млрд. Додатково $1,4 трлн. банки видали бізнесу у вигляді кредитів. На думку головного економіста інвестиційного банку Goldman Sachs Джима О`Ніла, розумна політика стимулювання дозволила Китаю використовувати деякі аспекти фінансової кризи з вигодою для себе.
"В листопаді 2008 р. китайці у відповідь на кризу швидко вжили агресивні фіскальні і монетарні заходи, які виявилися ефективними. Вони замінили експорт на внутрішній попит, збільшивши як споживання, так і обсяги інвестицій. Головна хороша новина в тому, що тепер весь світ стає більш залежний від споживачів Китаю і менш залежний від споживачів США", - зазначає О`Ніл.
Обсяг зовнішньоторговельного обігу КНР за підсумками 2009 р. впав на 13,9% в порівнянні з 2008 р. і склав $2,2 трлн. Зокрема, експорт знизився на 16%, до $1,2 трлн., а імпорт впав на 11,2%, до $1 трлн.
За оновленим прогнозом Світового банку, Китай залишиться головним двигуном відновлення світової економіки: у 2010 р. валовий продукт КНР зросте на 9% на тлі зростання на 2,7% глобального ВВП. В той же час глава Сбербанку екс-міністр економічного розвитку Росії Герман Греф висловив побоювання, що уряд Китаю може не вистояти перед спокусою зробити сильний ривок вперед в умовах проблем у основних суперників - Японії і США. Якщо друга за величиною економіка світу не зуміє вчасно здути фінансові бульбашки, це може вилитися в нову хвилю кризи, яка відкине глобальну економіку вниз.
Той факт, що двозначне економічне зростання в Китаї відбувається винятково завдяки закачуванню грошей у внутрішній ринок країни, тривожить експертів. Згідно з опитуванням агентства Blîomberg, 62% інвесторів і аналітиків вважають, що на ринках Китаю надулися бульбашки, які загрожують підірвати зростання економіки КНР найближчим часом.
Більшість експертів вважають, що китайські чиновники почнуть зменшувати стимулювання економіки і вжтвати заходи із охолодження економіки. Нещодавно прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив про намір обмежити видачу кредитів в 2010 р. За даними інформагентств, китайський центробанк вже звернувся до деяких банків з вимогою припинити кредитування до кінця січня.
Побоювання перегріву може призвести до того, що Народний банк Китаю почне підвищувати процентні ставки, збільшуючи вартість кредитування, і накладе інші обмеження на місцеві банки. Це необхідно для протидії інфляції, яка після 12-місячної перерви з'явилася в грудні 2009 р. і склала 1,9% відносно грудня 2008 р. В цілому за рік в країні зафіксована дефляція на рівні 0,7%.
"Час для стимулювання минув. Зараз почався час для протидії бульбашкам. Китайська економіка продовжує мчати вперед на всіх парах. Проте статистика за грудень показує, що інфляційний тиск повернувся раніше, ніж очікувалося", - говорить аналітик дослідницької компанії Stone&McCarthy Том Орлик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас