Резерв заповнили ураном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерв заповнили ураном

Енергетика
1061
Новий рік вітчизняний Атомпром почав на позитиві: в Україні сформований річний резерв уранового концентрату. "Енергоатом" має намір почати частково використовувати його вже в поточному році, відвантажуючи концентрат американському виробникові ядерного палива Westinghouse, що дозволить на практиці реалізувати давно декларовану диверсифікацію постачання тепловиділяючих збірок на вітчизняні АЕС.
"Ми вперше створили державний резерв ядерного палива, який оцінюється в 2 млрд грн.", - заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. У Мінпаливенерго уточнили, що мова йде про резерв трохи більше 2 тис. т уранового концентрату. Цього достатньо для виробництва ядерного палива, на якому протягом року зможуть працювати 12 з 15 українських атомних енергоблоків.
Ідею сформувати галузевий резерв уранового концентрату було задекларовано нашою країною у середині 2007 р. Саме тоді уряд вперше прийняв рішення протягом 2008-2010 рр.. створити резерв ядерного палива та матеріалів в обсязі річної потреби АЕС. Фінансування формування запасів повинно було здійснюватися за рахунок коштів спецфонду держбюджету. Насправді ж основним донором виконання цієї програми став оператор АЕС України - ДП НАЕК "Енергоатом".
"За бюджетні кошти було закуплено лише близько 370 т концентрату на суму близько 450 млн грн. Решту (більше 1,6 тис. т приблизно на 1,5 млрд грн. - ред.) було викуплено за рахунок коштів НАЕК. У тарифі компанії кошти на це не були закладені. Тому наповнення резерву концентрату урану здійснювалося за рахунок власних обігових коштів підприємства, але при цьому "Енергоатом" змушений був брати кредити на поповнення обігових коштів ", - повідомило джерело в Мінпаливенерго.
Іншими словами, значна частина нинішнього резерву концентрату урану була сформована за рахунок збільшення боргового навантаження на атомників. В "Енергоатомі", проте, вважають такий крок виправданим.
"Наявність власного резерву урану забезпечує НАЕК певні фінансові переваги. Адже ціна на уран українського походження встановлюється в національній валюті (в рамках довгострокового контракту, укладеного із СхідГЗК в 2008 р. на 10 років, який має на увазі постачання концентрату в обсязі близько 800 т / рік. - ред.). Завдяки цьому вона не схильна до різких валютних і ринкових (спекулятивних) коливань, що дозволяє прогнозувати вартість ядерного палива ", - повідомила віце-президент" Енергоатому "Ольга Кравець. Крім того, тепер ми можемо використовувати наявний запас урану в рамках програми щодо налагодження виробництва власного ядерного палива (за винятком збагачення урану).
"Створений резерв дозволить Україні взяти участь у Міжнародному центрі зі збагачення урану (МЦЗУ, який заснований Росією і Казахстаном на базі Ангарського електролізного хімкомбінату. - ред.). В даний час завершуються процедури щодо вступу нашої країни до цієї організації. Членство в ній гарантує доступ до послуг зі збагачення урану, а отже, і впевненість в тому, що ми будемо забезпечені ядерним паливом ", - говорить пані Кравець. Тому, якщо з якихось причин нинішній постачальник ядерного палива - російський ТВЕЛ - не зможе забезпечити нас ураном, то, використовуючи свій резерв, ми зможемо зробити це самостійно.
Накопичені резерви урану почнуть використовуватися вже в поточному році. У першу чергу йдеться про поставки близько 480 т концентрату (після його збагачення в Росії) компанії Westinghouse. Американці використовують його для виробництва ядерного палива, яке планується почати експлуатувати вже з наступного року на трьох вітчизняних енергоблоках, що дозволить диверсифікувати джерела поставок тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Адже на сьогоднішній день усі 15 наших атомних енергоблоків забезпечуються паливом виробництва російського ТВЕЛ, а збірки Westinghouse лише проходять кваліфікаційні випробування (які завершаться в кінці поточного року) на одному з енергоблоків Південно-Української АЕС.
Передбачуване розширення частки американців на нашому атомному ринку буде дуже корисним для "Енергоатому". У першу чергу тому, що в поточному році НАЕК і ТВЕЛ почнуть переговори про умови постачання ядерного палива для вітчизняних АЕС в рамках нового довгострокового контракту (поточний договір закінчується в кінці 2010 р.). Використовуючи гостру конкуренцію Westinghousе з ТВЕЛ за наш ринок, "Енергоатом" може спробувати виторгувати для себе вигідніші умови закупівлі російських ТВЗ.
Однією з умов, на яких збирається наполягати Україна, є відновлення давальницької схеми, коли ядерне паливо виробляється з нашого урану. Інша річ, що нині накопичених резервів ледь вистачить на рік роботи всієї вітчизняної атомної енергетики. І оперативно збільшити цей запас ми не зможемо, оскільки щорічно українська уранодобувна промисловість може виробляти до 1 тис. т концентрату. Єдиний вихід із ситуації, що склалася - введення в експлуатацію найпотужнішого Новокостянтинівського родовища уранових руд, чиї запаси оцінюються в більш ніж 100 тис. т.
Але поки Київ захоплений процесом перерозподілу контролю над фінансовими потоками, передбаченими на будівництво цього рудника: наприкінці минулого року Мінпаливенерго вирішило реорганізувати ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" шляхом приєднання до Східного ГЗК.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас