Світовий обсяг іноземних інвестицій у 2009р зменшився на 39% - до 1 трлн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий обсяг іноземних інвестицій у 2009р зменшився на 39% - до 1 трлн дол

Казна та Політика
230
Світовий обсяг іноземних інвестицій торік зменшився на 39% - до $1 трлн, але може трохи відновитися цього року, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на доповідь Конференції ООН із торгівлі та розвитку (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD).
В 2008 році світовий обсяг іноземних інвестицій склав $1,7 трлн.
Економісти UNCTAD відзначили нерівномірний характер зниження: на 41% для розвинених країн і на 39% - для країн з економікою, що розвивається.
Найменше зниження було зафіксовано в КНР - лише на 2,6% відносно рівня 2008 року, тоді як в США обсяг закордонних інвестицій зменшився на 57%. Найбільший обсяг іноземних інвестицій, як і раніше, припав на США, при цьому Китай піднявся на друге місце, обійшовши Францію і Великобританію.
Великобританія при цьому виявилася рекордсменом із темпів зниження обсягу інвестицій, які за підсумками минулого року скоротилися на 92,7%.
Інші країни БРІК не відчували себе настільки ж упевнено, як Китай: інвестиції в економіку Бразилії зменшились на 49,5%, в індійську економіку - на 19%, в економіку Росії - на 41,1%.
Найбільше зростання інвестицій зафіксовано в Німеччині, обсяг вкладених в економіку країни коштів у минулому році збільшився на 40,7%.
Ірландія, яка у 2008 році пережила відтік іноземного капіталу у розмірі $20 млрд, торік зафіксувала надходження у розмірі $14 млрд.
Обсяг коштів, вкладених в економіку країн Африки, склав $55,9 млрд, що на 36,2% більше, ніж в 2008 році. Інвестиції в країни Латинської Америки і Карибського басейну зменшилися на 40,7% - до $85,5 млрд.
В той же час експерти UNCTAD зазнають, що світова економіка встала на рейки відновлення, і оскільки прибутки компаній знов зростають, услід за ними повинно початися і збільшення обсягів іноземних інвестицій. Разом в з тим в доповіді конференції наголошується, що відновлення, хоча і почалося, залишається досить крихким, тому що багато в чому залежить від швидкоплинного характеру спеціальних заходів стимулювання, в результаті зростання обсягів інвестицій буде помірним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас