Найбільша авіакомпанія Японії та Азії оголосила про банкрутство та реструктуризацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільша авіакомпанія Японії та Азії оголосила про банкрутство та реструктуризацію

Казна та Політика
454
Рада директорів Japan Airlines подала до Токійського окружного суду заяву про банкрутство авіакомпанії і застосування до неї закону про реабілітацію компаній. Після цього почнеться процес реструктуризації Japan Airlines під патронатом уряду Японії. Звернення до Токійського окружного суду забезпечить Japan Airlines захист від претензій кредиторів і дозволить продовжувати польоти під час реорганізації.
В Японії планується одне з найбільших в корпоративній історії країни банкрутств. Йдеться про авіаперевізника Japan Airlines, який відчуває серйозну фінансову скруту у зв'язку з різким скороченням обсягів пасажиропотоку унаслідок світової фінансової кризи та епідемії грипу A/H1N1.
Загальна сума боргів Japan Airlines оцінюється в 2,3 трлн. єн ($25,4 млрд.). За підсумками торгів 18 січня 2010 р. біржова вартість паперів Japan Airlines опустилася до нового абсолютного мінімуму 5 єн (6 центів США), і тепер вся компанія оцінюється лише в $150 млн.- менше, ніж ціна одного нового великого пасажирського авіалайнера. Борги Japan Airlines більш ніж в 100 разів перевищують її капіталізацію.
Тепер Japan Airlines пройде через процес реструктуризації, яким керуватиме державна компанія Enterprise Turnaround Initiative Corp. (ETIC), орган зі сприяння відновленню підприємств, заснований державою і 130 фінансовими інститутами Японії. ETIC виступатиме як керівник майном авіакомпанії. "Уряд має намір продовжувати підтримку Japan Airlines, аби забезпечити стабільне і безпечне продовження її операцій", - заявив міністр транспорту Японії Сейдзі Маехара. Секретар уряду Японії Хірофумі Хірано заявив, що літаки Japan Airlines продовжать здійснювати свої рейси.
План оздоровлення Japan Airlines передбачає нові фінансові вливання, реструктуризацію боргів, скорочення штату співробітників, зміну керівництва компанії. В процесі реструктуризації державний Банк розвитку Японії відкриє кредитну лінію на 600 млрд. єн ($6,63 млрд.) для заповнення браку обігових коштів. Крім того, Банк розвитку Японії розширить на 145 млрд. єн існуючу кредитну лінію авіакомпанії 200 млрд. єн. ETIC надасть Japan Airlines фінансову допомогу у розмірі 300 млрд. єн ($3,31 млрд.).
Найбільші кредитори Japan Airlines, серед яких японські банки, будуть змушені списати або реструктурувати борги Japan Airlines на 730 млрд. єн (близько $8 млрд.). ETIC вже повідомила, що акціонерний капітал Japan Airlines буде скорочений на 100%, тобто акції авіакомпанії пройдуть делістинг Токійської фондової біржі, а інвестори втратять всі кошти в Japan Airlines.
Реструктуризація Japan Airlines передбачає низку радикальних заходів. До березня 2013 р. буде звільнено близько 15,7 тис. співробітників авіакомпанії (35% персоналу), активи - урізані, частина внутрішніх і міжнародних маршрутів - закрита. План передбачає закриття 27 відділень компанії в світі, припинення роботи 53 з 110 дочірніх компаній, серед яких є як невеликі регіональні перевізники, так і компанії, зайняті, наприклад, в готельному і туристичному бізнесі. Крім того, Japan Airlines планує скасувати 16 міжнародних маршрутів. Унаслідок цих заходів до березня 2013 р. Japan Airlines повинна отримувати прибуток 115,7 млрд. єн ($1,27 млрд.) на рік.
Банкрутство Japan Airlines боляче ударить по 1,5 тис. компаній малого бізнесу. Малі фірми із обігом $10 млн. і менше становлять половину всіх бізнес-партнерів Japan Airlines. На думку експертів, всі ці компанії після банкрутства авіаперевізника зіткнуться зі зниженням продажів. Проте їх втрати не будуть критичними, оскільки банкрутство Japan Airlines проходитиме за схемою, що гарантує виплату боргів компанії.
Зараз Japan Airlines входить до альянсу з авіакомпанією Oneworld, проте може перейти в конкуруюче об'єднання SkyTeam. Не дивлячись на колосальні проблеми Japan Airlines, найбільші авіакомпанії США American Airlines, що представляє альянс Oneworld, і авіаперевізник Delta Air Lines, що представляє альянс SkyTeam, ведуть напружену боротьбу за партнерство з японським авіаперевізником. За рахунок партнерства з Japan Airlines американські гіганти авіаційної галузі розраховують зміцнити свої позиції на ринку Японії, а також скористатися присутністю компанії на перспективних азіатських ринках авіаперевезень.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас