Чому у 2009 р. не вдалось знизити інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому у 2009 р. не вдалось знизити інфляцію

Казна та Політика
515
Національний банк України назвав причини, чому в 2009 році, не дивлячись на значні обсяги падіння економіки, не вдалось досягти показника інфляції нижче 10%.
"Це сталося в результаті проведення стимулюючої фіскальної політики в другій половині 2009 року та ефекту перенесення від девальвації гривні на ціни, яка мала місце як в кінці 2008 року, так і впродовж всього 2009 року (за винятком ІV кварталу 2009 року)", - про це говориться в аналітичній записці, оприлюдненій на сайті Нацбанку.
Підтвердженням цього твердження в НБУ називають те, що базова інфляція протягом року перевищувала річні темпи зростання індексу споживчих цін, хоча її показник в річному вимірі знизився з 21,3% до 14,9%.
Додатковим чинником, який не давав знижуватися інфляції повною мірою, були високі інфляційні очікування, які генерувалися високою мірою невизначеності в політиці та економіці, в першу чергу пов'язані зі значним дефіцитом бюджету і відсутністю джерел його покриття, а також низькими темпами відновлення довіри до банківської системи.
Тим не менше, в Нацбанку зазначають, що впродовж всього 2009 року спостерігалася стійка тенденція до зниження інфляції (з 22,3% до 12,3%). Основними чинниками цього процесу стали зниження цін на світових товарних ринках, стискування зовнішнього і внутрішнього попиту, яке сформувало значний негативний розрив ВВП вже на початку року.
Додатковими чинниками, які стримували інфляцію, виступали високий урожай 2009 року, а також адміністративне регулювання окремих цін і тарифів на послуги, що вступало в протиріччя з економічною доцільністю, а також з узятими урядом зобов'язаннями відносно їх встановлення на відповідному рівні. В результаті адміністративного утримання цін накопичилися структурні дисбаланси, що сформувало відкладену інфляцію в економіці.
В Нацбанку також зазначають, що динаміка монетарних агрегатів впродовж минулого року (грошова маса за рік знизилася на 5,5%) і витрати державного бюджету в другому півріччі 2009 р. чинили стримуючий вплив на інфляцію.
За даними Держкомстату, інфляція в Україні в 2009 році склала 12,3% (грудень 2009 року до грудня 2008 року).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас