Апетит до ризику в інвесторів досяг максимуму за останні 4 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Апетит до ризику в інвесторів досяг максимуму за останні 4 роки

Казна та Політика
388
Апетит до ризику в інвесторів у даний час знаходиться на найвищому за останні чотири роки рівні, свідчать дані опитування керівників активами, проведеного компанією Bank of America Merrill Lynch в період з 8 по 14 січня 2010 року.
"Протягом декількох місяців інвестори демонстрували оптимізм відносно економіки, але зберігали обережність відносно ризиків та інвестицій. Проте, за даними січневого опитування, вперше з січня 2006 року дослідження показує, що інвестори готові до ризику "вище середнього". За даними дослідження, 2% інвесторів готові до ризику "вище звичайного", тоді як в грудні 2009 року 7% інвесторів брали на себе ризик "менше звичайного", - говориться в звіті Bank of America Merrill Lynch.
Крім того, в ньому наголошується, що в даний час апетит до акцій також знаходиться на високому рівні: 52% керівників віддають перевагу акціям, тоді як місяць тому цей показник був на рівні 37%. Водночас середня частка грошових коштів впала до 3,4%, що є найнижчим показником з середини 2007 року. У грудні 2009 року ця величина дорівнювала 4%.
Дослідження виявило, що все менше інвесторів захищають себе від падіння вартості акцій: у січні вже 55% опитаних інвесторів не страхуються від можливого падіння вартості акцій на наступні три місяці проти 48% в грудні.
"Інвестори вкладають у циклічні акції, оптимістичні відносно прибутку, і закликають компанії інвестувати в зростання", - говориться в звіті.
"Це дослідження - одне з найоптимістичніших зі всіх, що ми проводили, воно передбачає, що інвестори вірять в швидкий процес відновлення економіки", - зазначив в звіті головний стратег із європейських акцій Bank of America Global Research Гері Бейкер.
Водночас головний стратег із глобальних акцій Bank of America Global Research Майкл Хартнетт закликає інвесторів бути обачнішими: "Ми спостерігаємо перші застережливі знаки для інвесторів, які не розглядають можливих варіантів для продажів акцій в даний час: низький обсяг вільних грошових коштів і зайва упевненість, що виключає вірогідність початку розпродажу акцій".
Інвестори, які взяли участь в опитуванні керівників активами, радять компаніям приділяти більше уваги зростанню капітальних інвестицій, а не поліпшенню показників звітності. "Вперше з середини 2006 року капітальні інвестиції очолюють список пріоритетів для інвесторів, випереджаючи проблеми скорочення боргу і виплати дивідендів акціонерам", - підкреслюється в звіті.
За даними опитування, 40% респондентів заявили, що хотіли б, аби компанії витрачали кошти саме на капітальні інвестиції. Скорочення боргу, яке впродовж останніх півтора років вважалося найбільш важливою проблемою, відійшло на другий план.
Крім того, 55% учасників дослідження відзначили, що компанії недостатньо інвестують в розвиток бізнесу, в грудні цієї точки зору дотримувались 48% респондентів. Інвестори також прихильно ставляться до нарощування боргу компаніями: кількість тих, хто вважає, що відношення капіталу компаній до позикових коштів залишається на високому рівні, зросла з 9% в грудні до 15% в січні.
"Бажання інвесторів побачити збільшення інвестицій відображає зростання оптимізму відносно корпоративних прибутків: 63% учасників глобального опитування чекають збільшення прибутків в найближчий рік як мінімум на 10%, що істотно більше від показників грудня, коли такої думки дотримувалися лише 46% опитаних. Близько третини респондентів вважають, що 10%-е зростання "дуже вірогідне". Прогнози щодо операційних прибутків також залишаються райдужними- 40% респондентів чекають їх збільшення", - говориться в звіті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас