Банк Росії в цьому році знизить облікову ставку до 7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії в цьому році знизить облікову ставку до 7%

Валюта
397
Центральний банк Польщі, економіка якої виявилася єдиною, котра не занурилась у рецесію серед країн ЄС, стане першим ЦБ, який збільшив відсоткову ставку в Європі.
Про це говориться в доповіді Goldman Sachs Group Inc.
"Якщо десь в цьому регіоні будуть підняті відсоткові ставки, то це, перш за все, станеться в Польщі. Із зростанням економічних показників протягом декількох кварталів, їм просто доведеться підняти ставку", - заявив в інтерв'ю Bloomberg аналітик Goldman Sachs Рорі Макфаркар.
В Польщі, де обсяг виробництва практично досяг свого максимуму, грошово-кредитна політика посилиться до того, як це зробить її сусід Чеська Республіка. Економіка останньої в значній мірі орієнтована на експорт, й уряд спробує уникнути посилення крони, що, у свою чергу, загрожує відновленню місцевої економіки.
За словами Макфаркара, економіка всього регіону, як і раніше, паралізована через структурні проблеми. При цьому Польща і Чехія є "найбільш надійними" серед 10 країн Східної Європи, що приєдналися до ЄС з 2004 року. Обидві економіки "постраждали від спаду в світовій торгівлі, але увійшли до кризи з твердою фінансовою системою, що перешкодило краху їх економіки".
В свою чергу ЦБ Чехії може підвищити відсоткову ставку в кінці поточного року, услід за ЄЦБ, уточнив Макфаркар. Аналітики Goldman чекають, що Європейський Центробанк підвищить ставку в IV кварталі 2010 року.
Що стосується Росії, то експерти американського банку прогнозують, що ЦБ РФ продовжить зниження ставки цього року. Ставка рефінансування в Росії, згідно із їхніми очікуваннями, буде знижена з нинішніх 8,75% до 7%. Водночас різні перспективи економік країн Східної Європи ще більше підсилять відмінності між ними. Так, Польща і Чеська Республіка отримають велику свободу дій з виходу із стимулюючих заходів, тоді як Росія та інші країни в цьому відношенні відставатимуть.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас