Транс формації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транс формації

1494
Лише два місяці тому Верховна Рада безуспішно намагалася подолати вето Президента України Віктора Ющенка на Закон № 2081 "Про внесення зміни до Закону" Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України", а на поточному тижні вже планує розглядати подібний цьому акту законопроект № 2059 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю)".
Закон, який ветував глава держави, звільняв товариства з обмеженою відповідальність, що функціонують в країні, від необхідності виконувати вимогу ст.50 Закону "Про господарські товариства", що обмежує максимальну кількість засновників ТОВ десятьма особами.
Це положення 50-ї статті, що набула чинності в липні 2007 р., вимагало від діючих ТОВ або скоротити кількість своїх "долевиків" до десяти, або ліквідуватися, або перетворитися у відкрите акціонерне товариство. Але за 2,5 роки цьому наказу підкорилися одиниці, тим більше що санкції за невиконання вимог цієї статті ніде передбачені не були. Більшість "багатолюдних" ТОВ просто чекають, коли незручну норму скасують. У цій ситуації у будь-якого контрагента з'являється можливість рейдерського захоплення такого товариства або його ліквідації як підприємства.
"Невиконання закону дозволяє оскаржити саму законність існування конкретного ТОВ", - зазначає голова підкомітету з питань господарського законодавства Комітету ВР з питань економічної політики Юрій Воропаєв. Ось тому нардепи і поспішили написати подібний до ветованого законопроект, та ще й "поліпшили" його низкою нововведень. Але оскільки писали документ похапцем, нововведення вийшли, м'яко кажучи, недоробленими.
П'ятирічка
Одна з причин, з якої ТОВ не хочуть перетворюватися в АТ, полягає в тому, що часто для цього не вистачає грошей. Згідно із Законом про господарські товариства, статутний капітал АТ повинен становити не менше 1250 мінімальних заробітних плат (з 01.01.10 р. - 1086 тисяч грн.), а СК ТОВ до 2010 р. становив 100 мінімальних зарплат (з 30.12.09 р., після набуття чинності Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні", мінімальний розмір статутного капіталу ТОВ - одна мінімальна зарплата).
Тому, щоб стимулювати ТОВ до перетворення в акціонерні товариства, розробники законопроекту № 2059 дозволяють ТОВ у разі перетворення у ВАТ формувати статутний капітал протягом п'яти років. Але автори документа, народні депутати Олександр Чорноморов і Юрій Воропаєв, не тільки не потрудилися описати процедуру формування статутного фонду за "п'ятирічку", але й чомусь забули врахувати елементарні норми чинного акціонерного права.
"Якщо у разі збільшення статутного капіталу ТОВ досить реєстрації відповідних змін в статуті, то збільшення статутного фонду АТ відбувається шляхом реєстрації додаткової емісії акцій у Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку", - зазначає адвокат юридичної групи YLC Артур Скрипник.
Тому незрозуміло, чим буде вважатися підприємство всі ці п'ять років: Держкомісія не має права зареєструвати АТ з недостатнім розміром статутного капіталу. Ще більш кумедно виглядає інший нюанс: з набранням чинності у квітні 2009 р. Закону "Про акціонерні товариства" в Україні більше не можна заснувати ВАТ, тільки приватне або публічне акціонерне товариство (ПТ і ПАТ).
З прийняттям законопроекту № 2059 може вийти так, що нинішні ВАТ і особливо ЗАТ ринуться перетворюватися на ТОВ
Сотка
Не менш суперечливе і друге нововведення законопроекту: збільшення квоти максимальної кількості учасників ТОВ з 10 до 100 осіб. З одного боку, це звільняє основну масу товариств з обмеженою відповідальністю від необхідності перетворюватися або скорочувати кількість пайовиків. "У країні мало товариств, в яких 100 і більше учасників. Хіба тільки сільськогосподарські ТОВ, що функціонують з часів безкоштовної приватизації за участю членів колективного господарства, мають стільки учасників", - зазначає адвокат юридичної компанії "Ноерр Штіфенгофер Лутц" Леонід Сорока.
З іншого ж боку, автори законопроекту фактично дискредитували ідею функціонування в країні приватних акціонерних товариств. Нагадаємо, відповідно до Закону "Про акціонерні товариства", кількісний склад акціонерів приватного АТ не може перевищувати 100 осіб.
З прийняттям ж законопроекту № 2059 може вийти так, що не ТОВ почнуть перетворюватися в ПАТ і ПП, а навпаки - нинішні ВАТ і особливо ЗАТ ринуться перетворюватися в ТОВ. "За ПП не збереглися переваги, які є у ЗАТ, як наприклад: необов'язковість розкриття інформації про діяльність товариства або право першочергового викупу акцій акціонерами товариства. Адже нам треба залишитися максимально закритими", - говорить голова правління ЗАТ, одного з найбільших в Україні автоторговця , що побажав залишитися неназваним.
Для багатьох "акціонерок" перспектива перетворення в ТОВ цікава ще й тим, що надає мажоритаріям АТ можливість позбутися від "настирливих" міноритаріїв. "У товаристві з обмеженою відповідальністю можна виключити "зайвих" учасників з виплатою відповідної частки, що їм належить, в майні ТОВ і заодно сконцентрувати пакет корпоративних прав в потрібних руках", - пояснює Леонід Сорока.
До речі, процедура "чистки" власників товариств проста до неподобства. Відповідно до ст.64 Закону про господарські товариства, виключити учасника можна за два порушення. Перше - систематичне невиконання або виконання неналежним чином обов'язків учасника ТОВ (ст.11 Закону "Про господарські товариства" зобов'язує пайовиків дотримуватися установчих документів товариства, виконувати рішення загальних зборів та інших органів управління товариства; виконувати майнові зобов'язання перед товариством, у тому числі вносити вклади в розмірі, порядку і засобах, передбачених статутом; не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність товариства). Друге - перешкоджання товариству в досягненні своїх цілей (цілі, відповідно до ст.4 Закону про господарські товариства, повинні бути задекларовані у статуті ТОВ). Втім, не такою вже простою і безболісною для ТОВ може виявитися процедура "розплати" з вигнаним учасником ТОВ, але тільки якщо частка цього учасника в товаристві істотна. З дрібними ж співзасновниками у мажоритарія проблем не буде ...
Юрист - ...
... про розплату
Скрипник, адвокат юридичної групи YLC:
- При виході з товариства з обмеженою відповідальністю учасник може претендувати на виділення з майна товариства частини, що йому належить. Акціонери АТ можуть лише продати свої акції, жодним чином не зачіпаючи майно товариства. Таким чином, можлива ситуація, коли група учасників виходить з ТОВ і виводить з нього активи, необхідні для продовження функціонування підприємства. У випадку з акціонерним товариством це неможливо.
... про наслідки
Леонід Сорока, адвокат юридичної компанії "Ноерр Штіфенгофер Лутц":
- Встановлення максимальної кількості учасників товариства з обмеженою відповідальністю в 100 осіб може спровокувати процес перетворення АТ зі складом учасників не більше 100 осіб в ТОВ. Наслідком цього процесу може стати зменшення загального акціонерного капіталу в країні і, як результат, зменшення обсягів фондового ринку. Запропонований законопроект також може бути використаний для концентрації часток в руках мажоритарних учасників АТ шляхом перетворення в ТОВ і виключення міноритарних учасників. Зараз виключити акціонера з АТ не представляється можливим, можна лише максимально розмити його пакет акцій.
Ольга Андрущенко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас