"Ъ": Фірташ може знову отримати контроль над Emfesz — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фірташ може знову отримати контроль над Emfesz

672
Економічна колегія Центрального суду Будапешта за позовом фірми Mabofi Holdings Ltd вчора визнала недійсним рішення Угорського енергетичного офісу (УЕО) від 29 квітня 2009 року про затвердження операції про придбання Rosgas 100% власності у фірмі Emfesz KMT. Про це йдеться в повідомленні суду. В обґрунтуванні свого рішення суд заявив, що УЕО порушив юридичні норми, бо не запитав необхідні для прийняття рішення згідно із законом "доручення від продавця на ім'я того, хто підписав операцію, що уповноважує його передавати частку власності, а також документи, підтверджуючі відносини власності, і схему управління Rosgas". Суд прийняв рішення, аби УЕО повторно розглянув операцію продажу активу з врахуванням вищевикладеного. Відразу ж за підсумками розгляду справи Реєстраційний суд Будапешта прийняв рішення про виключення Rosgas з реєстру акціонерів Emfesz.
Компанія Emfesz була зареєстрована у вересні 2003 року зі статутним капіталом $2,5 млн. Реалізує 3,5 млрд кубометрів газу на внутрішньому ринку Угорщини. Ринкова вартість оцінюється в $800 млн.
До весни 2009 року Emfesz належала компанії Mabofi, підконтрольній Дмитру Фірташу. У квітні, після того, як RosUkrEnergo за рішенням "Газпрому" позбулася російського газу і перестала бути його постачальником до України, Угорщини і Польщі, глава Emfesz - юрист Іштван Гоци - провів операцію з продажу компанії швейцарською Rosgas за $1. На початку травня УЕО зареєстрував операцію. Після цього Mabofi, представники якої стверджували, що операція проведена незаконно, подала до будапештського суду першої інстанції вимогу про її розірвання. 22 червня суд відмовив Mabofi, але вчора суд другої інстанції підтримав її вимоги. Бенефіціари Rosgas ніколи не розкривалися. Джерело на угорському газовому ринку стверджує, що серед них є "Газпром". За версією іншого співрозмовника, Rosgas підконтрольний угорській нафтогазовій компанії MOL.
"Рішення суду вступить в законну силу за два тижні, якщо не буде апеляцій від зацікавлених осіб. І в цьому випадку Rosgas не зможе вступати в будь-які права власності відносно Emfesz, окрім прав з виплати дивідендів, - пояснив Ъ адвокат і партнер угорської фірми Machacs & Partners Балаш Вільчек. - Для повторного розгляду операції Rosgas доведеться відкрити свої бенефіціари". Якщо Rosgas не подасть апеляцію, то актив буде повернений структурам Дмитра Фірташа. Іштван Гоци від коментарів відмовився. У "Газпромі" про рішення суду вчора знали, проте запропонували почекати два тижні, протягом яких може бути подана апеляція.
Між тим Угорщина після ліквідації RosUkrEnergo на початку 2009 року не забезпечена газом в необхідному об'ємі. Через Emfesz в останні три роки реалізовувалося 3-3,5 млрд з 15 млрд кубометрів газу, який споживає Угорщина за рік. Міжурядова російсько-угорська комісія під керівництвом першого віце-прем'єра РФ Віктора Зубкова в листопаді 2009 року розглянула питання про додаткові постачання газу в 2010 році і відклала його до з'ясування, чи зможе Emfesz продовжувати постачання.
Наталія Гриб, Єлизавета Кузнєцова, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас