Розширення мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розширення мереж

1810
В четвертому кварталі 2009 року роздрібний товарообіг почав зростати. Рітейлери сподіваються, що найгірше вже позаду, і відкривають нові магазини.
Затишна кав'ярня поряд з макетом Ейфелевої вежі, античний портик зі статуями, м'які східні дивани, тропічна зелень, дзюрчання фонтанів, під стелею літає Кінг-Конг, а довкола бутики і магазини - так виглядає відкритий в кінці жовтня минулого року на Оболоні (Київ) торговельно-розважальний центр (ТРЦ) Dream Town. Це найбільший ТРЦ в Європі - після завершення другої черги (імовірно в 2011 році) його загальна площа складе 160 тис. кв.м. Вартість всього проекту складає понад 250 млн доларів.
За останні пару-трійку місяців український ринок рітейлу помітно пожвавився. Так, перші магазини в нашій країні відкрили компанія Real (роздрібний підрозділ Metro Group), литовська продуктова мережа "Новус", IT-рітейлер Moyo, виномаркети "Поляна", російська книжкова мережа "Буквоїд". У грудні в Києві запрацював найбільший в Європі будівельно-господарський гіпермаркет "Епіцентр" (торговельна площа - 56 тис. кв. м).
Тенденція відкриття нових магазинів помітна не лише в столиці. Наприклад, в Житомирі в жовтні відкрилася третя черга ТРЦ "ГЛОБАЛ.UA". Компанія "Фокстрот. Техніка для дому" відкрила в грудні супермаркети в Кіровограді і Дніпропетровську. А рітейлер "АТБ-маркет" за останній місяць 2009-го запустив аж 19 дискаунтерів, причому як у великих містах (Києві, Запоріжжі, Севастополі), так і в менших населених пунктах (Євпаторії, Конотопі).
Це особливо обнадіює після черги гучних банкрутств і закриття магазинів (мережі Varus, "Домотехніка", "О'Кей", МКС) і відходу з ринку декількох російських гравців ("Вестер", "Мосмарт", "Смак"). "Звичайно, криза в рітейлі ще не минула, проте дно вже, швидше за все, досягнуто. А значить, компанії вибрали правильний час для виходу на ринок", - вважає віце-президент корпоративних фінансів компанії BG Capital Олександр Вікторов. Як стверджує директор з продажів компанії "Metro Cash & Carry Україна" Максим Гацуц, передноворічний період - найжаркіший і найприбутковіший для рітейлерів, тому торговельні мережі квапилися відкрити нові мережі до свят.
Цифри свідчать
Судячи з даних Держкомстату, в четвертому кварталі падіння обсягів роздрібного товарообігу сповільнилося. Якщо в жовтні він знизився на 22,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, то в листопаді - на 18,4%. В цілому за підсумками 11 місяців роздрібний товарообіг впав у порівнянні з січнем-листопадом 2008-го на 20,7%. У 2009 році в українському рітейлі спостерігалися дві стійкі тенденції - зменшення суми середнього чека в гривнях на 10-20% і перегляд асортименту убік дешевшої продукції. Якщо раніше на неї припадало 30% всіх товарів, то зараз її частка зросла до 40-45%.
Найсильніше криза вдарила у категорію непродовольчих товарів тривалого користування - попит на них знизився на 30%. Окрім прагнення покупців заощадити на товарах не першої необхідності, не останню роль в цьому зіграло згортання споживчого кредитування. Проте, незважаючи на загальний спад в цій категорії, у виграші виявилися рітейлери, які ведуть збалансовану асортиментну політику. "Під час кризи з'явився попит на недорогу техніку, тому багато мереж заповнили полиці дешевими товарами невідомих марок китайського виробництва, - розповідає директор з розвитку мережі побутової техніки та електроніки Comfy Ігор Хижняк. - В той же час ми не стали відмовлятися від роботи з всесвітньо відомими надійними виробниками, адже покупці тепер вимогливіші не лише до ціни, але і до якості товару. В результаті за 2009 рік наша компанія вдвічі збільшила свою присутність на ринку".
Найкраще себе почувають продуктові мережі. У цьому сегменті за рік продажі в гривнях знизилися лише на 4-6%. Лідерами за обсягами товарообігу залишаються Metro Cash & Carry, Fozzy Group, "Фуршет", "Велика кишеня" і АТБ. Але зміни споживчих переваг не обійшли і продуктовий роздріб. "Наші співвітчизники почали уважніше стежити за витратами, у тому числі й на продукти харчування. Наприклад, на ту ж суму, що і рік тому, зараз вони купують більше товарів. Зміни в структурі попиту сталися в основному за рахунок споживачів продукції середнього і середнього + цінових сегментів, які почали віддавати перевагу недорогим продуктам. І жодних передумов для стрімкого зростання споживання поки немає", - відзначає віце-президент з маркетингу компанії Fozzy Group Михайло Дудник. За словами керівника відділу маркетингу мережі виномаркетів "Поляна" Руслана Земляного, за останній рік українці все частіше почали звертати увагу на так звані аналоги: наприклад, замість французького вина купувати іспанське, якість якого не нижча, але у нього немає багатолітньої історії міжнародного визнання, і воно дешевше.
Стрільба у площадки
Криза - вдалий час для розвитку. Вона дає ефективним гравцям шанс серйозно збільшити свою частку на ринку за рахунок слабкіших конкурентів. Перевага компаній, що продовжують розвиток, - можливість зайняти найвигідніші для торгівлі місця. Через відхід багатьох гравців на ринку торговельної нерухомості знизилися орендні ставки і звільнилися цікаві майданчики. Так, за даними "Української торговельної гільдії", в грудні середня орендна ставка на вільні площі в ТЦ столиці складала 57,14 дол./кв. м на місяць проти 117 дол./кв. м в грудні 2008-го.
В середньому за рік орендні ставки в Україні знизилися майже вдвічі. "У 2009 році торговельні центри надали рітейлерам можливість оплачувати зайняті площі не за фіксованою ставкою, а як відсоток від обороту. Тому багато операторів змогли закрити збиткові магазини і відкрити нові за зниженими ставками оренди і в кращих з точки зору територіального розташування і потоку покупців місцях", - говорить керівник аналітичного відділу інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов. Так, мережа виномаркетів "Поляна" скористалася кризою, аби зайняти нішу спеціалізованого рітейлу. За чотири місяці компанія відкрила вісім магазинів. Мережа Comfy закрила 19 магазинів площею до 1000 кв. м і відкрила 22 магазини середньою площею 2000 кв.м. Торговельні майданчики збанкрутілої мережі побутової техніки та електроніки "Домотехніка" зайняла компанія "Ельдорадо", а площі прогорілого рітейлера "О'Кей" перейшли до французького дискаунтера Auсhan. Якірними орендарями в новому ТРЦ Dream Town стали продуктовий рітейлер "Новус", спортивний супермаркет "Спортмайстер", російська книжкова мережа "Буквоїд", свої бутики також відкрили багато відомих українських і міжнародних брендів, що працюють в середньому ціновому сегменті - Mango, Zara, Benetton, Marko Polo, Brocard, "Інтертоп", Puma та ін. - всього близько двох сотень магазинів.
Полювання на покупця
Аби стимулювати продажі, рітейлери вдаються до традиційного способу, актуального і в умовах кризи, - знижки і промоакції. Компанії проводять не лише сезонні розпродажі, але і влаштовують різні акції - надають знижки на певний товар (наприклад, в мережі "Сільпо" під час щотижневої акції "Ціна тижня" вартість товару може падати до 50 відсотків), пропонують вигідні умови власникам дисконтних карток (знижки від 5 до 30%, заохочувальні подарунки), вводять накопичувальні знижки.
Ще одним способом залучити покупців і підвищити рівень довіри до власного бренду є розвиток private labels. "Оскільки в 2009 році основним орієнтиром для покупців була ціна, рітейлери переглянули свій асортимент у бік розширення товарів низького і середнього цінового сегменту продукції українського виробництва, зокрема власних торговельних марок (ВТМ). Їх розвиток дозволяє не лише збільшити лояльність вже наявних покупців, але і залучити нових. Наприклад, в 2009-му ми запустили два нові бренди private labels", - розповідає Гацуц з Metro Cash & Carry.
Якщо до кризи private labels дозволяли виділитися на тлі конкурентів, то сьогодні вони дають можливість проводити власну цінову політику. "Торік спільною для всіх рітейлерів тенденцією стало зменшення асортиментних позицій у всіх групах товарів. Виходом став розвиток ВТМ. Як правило, така продукція на 20-30 відсотків дешевша від брендованих аналогів, адже вона не вимагає витрат на просування. Тому для споживачів такі товари становлять краще співвідношення ціна/якість", - вважає Степанов. Перевага ВТМ в тому, що весь ланцюжок від виробництва до продажу товару перебуває в руках рітейлера. Контроль всіх етапів дозволяє значно скорочувати ціни, а низька вартість товару підвищує його обертовість в мережі. За словами Дудника з Fozzy Group, при виготовленні private labels для торговельних мереж виробник отримує майже такий же прибуток, як і при випуску власної брендованої продукції, бо значною частиною собівартості останньої є маркетингові та логістичні витрати. Для мережі маржинальність ВТМ, як правило, досить висока, але при цьому можна багато заробляти на обсягах. Проте частка продукції private labels в асортименті наших мереж все ще в п'ять-десять разів нижча, ніж у європейських рітейлерів, в яких цей показник досягає 30-50%.
Покращення справ у роздробі в четвертому кварталі не могло не позначитися на стосунках з постачальниками. Звичайно, затримки в розрахунках є і зараз, але суми заборгованості й терміни протермінування скоротилися. Як стверджують постачальники, за рік заборгованість з оплати рітейлери зменшили в середньому на 30%. В той же час деякі гравці свідомо підтримують заборгованість на певному рівні, аби утримати постачальників від переходу в інші мережі.
Зберегти досягнуте
Незважаючи на труднощі, керівники великих торговельних мереж позитивно оцінюють перспективи роботи в найближчі рік-два. На думку Максима Гацуца, всі основні зміни на ринку рітейлу вже сталися. Компанії, які зуміли залишитися на плаву, продовжать утримувати свої позиції. "Гадаю, цього року з ринку підуть дві-три мережі середнього порядку", - прогнозує Ігор Хижняк.
На відміну від докризового періоду, коли мережі вважали за краще розвиватися за рахунок позикових коштів, зараз нові магазини відкривають лише ті, у кого є власні гроші. "Торік рітейлери переглянули обсяги залучення позикового капіталу, бо в умовах кризи він став дуже дорогим. Наприклад, реорганізація і оновлення вже існуючих магазинів вимагають набагато менших вкладень", - говорить Максим Гацуц.
Обсяг інвестицій у відкриття нового магазину складає більше тисячі доларів на квадратний метр. За словами Костянтина Степанова, сьогодні більшість мереж зменшили капітальні витрати на відкриття нових магазинів завдяки оренді, вважаючи за краще не інвестувати в будівництво або придбання торговельних приміщень.
Однак багато мереж, як і раніше, обтяжені великими боргами, тому в першу чергу зосередилися на збереженні своїх позицій і вирішенні фінансових проблем, а не на відкритті нових магазинів. На думку Олександра Вікторова, цього року більшість великих гравців залишаться на ринку, хоча розстановка сил між ними зміниться. Не виключено, що в п'ятірці лідерів продуктового рітейлу, окрім Metro Cash & Carry, з'явиться ще одна іноземна компанія. Швидше за все, це буде мережа Auchan. Крім того, в нинішньому році вона збирається відкрити в Києві свій перший будівельний супермаркет Leroy Merlin.
На початку літа шведська меблева компанія IKEA заявила, що розглядає можливість реалізації в Україні великих інвестиційних проектів, але при цьому варто пам'ятати, що входження IKEA на український ринок - довга сага. При цьому багато закордонних торговельних мереж, які виявляли цікавість до нашого ринку, з експансією поки вирішили зачекати. До таких належать Lidl, Netto, Carrefour, Wal-Mart. "На ринку рітейлу починається новий етап розвитку: мережі змушені уважніше ставитися до споживача, його побажань і потреб. Адже саме від смаків покупців сьогодні залежить асортимент магазинів, а значить, і товарообіг мережі", - резюмує Руслан Земляний. Більшість аналітиків прогнозують, що в 2010-му оберт роздрібної торгівлі буде на рівні 2007 року і не перевищить 175 млрд гривень.
Угоди - попереду
Олександр Вікторов, віце-президент корпоративних фінансів компанії BG Capital
- Не думаю, що процес консолідації на ринку рітейлу завершився, швидше за все, більша частина M&A-угод ще попереду. Адже їх кількість збільшується, як тільки з'являються стійкі тренди відновлення галузі.
В цілому консолідація йшла шляхом придбання не самих компаній, а окремих об'єктів нерухомості слабкіших у фінансовому плані конкурентів. В більшості випадків це були далеко не найбільші гравці ринку. З великих придбань можна відзначити купівлю в кінці минулого року продуктової мережі "Амстор" компанією "Смарт-холдинг". Банкрутства вірогідні серед дрібних і середніх операторів. Коли відновиться вихід на наш ринок великих міжнародних мереж, стане реальною і купівля провідних українських гравців.
Зміни будуть, але невеликі
Михайло Дудник, віце-президент з маркетингу компанії Fozzy Group
- Гадаю, в першій п'ятірці лідерів продуктового роздробу навряд чи стануться якісь драматичні зміни. Дещо іншою може бути ситуація в регіонах. Локальні мережі, незалежно від масштабу, нерідко мають сильніші позиції, ніж національні оператори. Адже вони не обтяжені великими боргами і, як правило, вважають за краще розвиватися за рахунок власних коштів. До того ж в місцевих рітейлерів склалися тісніші відносини з локальними постачальниками, вони знають всі нюанси і переваги покупців у конкретному місті чи районі. Проте локальні мережі менш технологічні, тому операційна частина бізнесу у них не настільки ефективна.
Ірина Чухліб
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас