Боржники скуповують валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боржники скуповують валюту

Валюта
6649
З початку року долар в обмінних пунктах трохи подорожчав. Це сталося з декількох об'єктивних причин, серед яких, - розрахунки за зовнішніми боргами. Але НБУ всю відповідальність склав на деяких спекулянтів.
Минулої п'ятниці Нацбанк опублікував аналітичну записку, в якій назвав головну причину легкої девальвації. Нагадаємо, з початку нового року до 14 січня долар в обмінниках подорожчав з 7,95/8,05 грн. до 8,07/8,19 грн. В п'ятницю його курс трохи опустився - до 8,06/8,16 грн., проте це все ще високий рівень. Для порівняння, весь грудень ціна готівкового долара не перевищувала 7,99/8,07 грн.
"В перші робочі дні 2010 р. спостерігалося перевищення валютних надходжень від експортних операцій над платежами з імпортних контраків. Проте активізація розрахунків українських резидентів за їх зовнішніми борговими зобов'язаннями мала значніший вплив на курсову динаміку гривні, що призвело до підвищення ринкових котирувань долара США", - пояснив в своїй записці НБУ.
Крім того, регулятор відзначив, що на початку січня він виділив НАК "Нафтогаз України" необхідну суму валюти для розрахунку за газ. Ця подія викликала політичний скандал, тому що в НБУ фактично забрали валюту з резервів, давши взамін пачку державних облігацій. Проте, йдеться в записці, на курс операція не вплинула. Ця заява регулятора стала одкровенням. Весь тиждень до цього НБУ звинувачував в зростанні долара деяких спекулянтів, і навіть вів з ними війну.
Минулого вівторка регулятор розіслав телеграму за підписом в.о. глави НБУ Анатолія Шаповалова, в якій той закликав банки не виходити за межі індикативного курсу гривні до долара, який щодня розраховує регулятор. Нагадаємо, декілька місяців тому НБУ погрожував, що жорстоко каратиме банки, які купують безготівкову валюту за курсом вищим від середнього.
Ще одна телеграма за підписом Шаповалова розійшлася в четвер. Вона була видана під грифом "для службового користування" і призначалася керівникам окремих банків. Їм запропонували взяти під свій особистий контроль встановлення курсів обміну.
"У випадку подальшої дестабілізації банком, який Ви очолюєте, середньозважених котирувань гривні на міжбанківському валютному ринку Національний банк розцінюватиме це як Вашу особисту політику, яка веде до руйнування макроекономічних передумов стабілізації і перешкоджає виходу економіки з кризи", - йдеться в тексті за підписом Анатолія Шаповалова.
Джерело в НБУ пояснило це послання тим, що регулятор провів аналіз ринку і виявив деякі банки, які завищували курси. "Багато з них не працювали більше місяця, приріст кредитного портфеля - нульовий, прибуток - нульовий. Що їм залишається робити?" - відзначив чиновник. Проте учасники ринку з іронією поставилися до чергового "полювання на відьом".
За їх словами, якщо й існували спекуляції, то на рівні "оптовиків" - великих нелегальних торговців валютою. Проте ці дії не мали такого сильного впливу на ринок, аби загрожувати відкликанням ліцензій банків. Фінансисти назвали три основні причини того, що напередодні виборів подорожчав долар. Це нестача продавців валюти, зростання попиту на валюту і дії Нацбанку.
В порівнянні з груднем, з ринку майже зникли продавці валюти. В кінці минулого року охочих продати долари було значно більше, ніж їх покупців. Аби не допустити обвалу курсу, НБУ навіть викуповував надлишок валюти з ринку.
За словами банкірів, приплив грошей був зумовлений трьома чинниками. Банки продавали валюту для поповнення капіталу, спекулянти хотіли купити ОВДП з надвисокою прибутковістю близько 30% річних. Також в країну заходили долари під вибори.
В січні, за статистикою НБУ, обсяги купівлі-продажу валюти на безготівковому ринку впали приблизно в два-три рази. Якщо в грудні типовий обсяг торгів доларом складав $250-500 млн., то в січні в середньому за день оберталися всього $120 млн. з врахуванням інтервенцій НБУ.
"Ймовірно, напередодні виборів всі вирішили притримати валюту. Можливо, після першого туру деякі експортери наважаться продавати, але поки охочих нема", - сказав заступник голови одного з системних банків.
"Просто зникли всі продавці", - констатував казначей одного з середніх банків. При цьому виріс попит на долари. Купити їх хотіли не лише боржники, згадані в записці НБУ. "Однією з причин, що викликає зростання попиту на валюту, був попит з боку іноземних інвесторів, що отримали погашення своїх вкладень в держпапери Мінфіну", - підкреслив директор департаменту казначейських операцій Брокбізнесбанку Ігор Давиденко.
Крім того, в банківській системі з початку року склався об'єктивний надлишок гривні. В кінці грудня банки мали на своїх рахунках 19,6 млрд. грн. З них лише 12,2 млрд. складали резерви - умовно незнижуваний залишок. Вже до 13 січня залишки на рахунках банків зросли до 22,8 млрд. грн. Таким чином, у них виявилося на руках багато вільних грошей. "Частина цих грошей цілком могла піти на купівлю валюти", - підкреслив заступник голови одного з системних банків.
Аби прибрати цей "грошовий навіс", НБУ 13 і 14 січня провів масове вилучення грошей в банків через продаж депозитних сертифікатів. 13 січня регулятор "вийняв" з системи 2,3 млрд. на тиждень під 8% річних, а 14 січня - ще 1,3 млрд. під різні відсотки на різні терміни. В результаті вранці в п'ятницю залишки на коррахунках "схуднули" до цілком пристойних 18,7 млрд. грн.
На фоні падіння пропозиції і зростання попиту НБУ з вівторка продавав долари з резервів, аби утримати курс. Проте при цьому він прагнув реалізувати якомога менше. Під час інтервенцій він продавав лише 50% тих обсягів, які просили банки. Природно, це штовхало курси вгору. Фактично регулятор грав на руку банкам, які продавали долари вище курсу інтервенцій. З іншого боку, учасників ринку, які продавали і купували долар, який об'єктивно дорожчає, регулятор називав спекулянтами і погрожував їм санкціями. Чим закінчується така політика, відомо давно. У подібній "вилці" курс зовні стабілізується, проте клієнти починають платити у декілька разів більші комісійні.
На готівковому ринку долар також дорожчав не без втручання НБУ. Ще в минулому місяці регулятор заборонив протягом дня змінювати курси валют в обмінниках. До цього один курс міг встановлюватися вранці, інший ввечері.
На практиці рішення створило штучний дефіцит валюти на ринку. "Тепер, якщо ми бачимо, що долари і євро подорожчали, то просто знімаємо валюту з реалізації. Люди приходять, а їм кажуть, що продажу немає", - пояснив ситуацію заступник голови одного великого банку.
В кінці минулого тижня директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик констатував - за статистикою готівкового ринку, населення майже не відреагувало на останнє підвищення курсів. На його думку, це дуже хороший сигнал того, що скоро ринок стабілізується. Банкіри також підтверджують, що після першого туру виборів ситуація на готівковому ринку зможе прояснитися.
Втім, Давиденко вважає, що в найближчому майбутньому вірогідна нестабільність на валютному ринку. "Це буде пов'язано з продовженням виборів президента країни, відсутністю державного бюджету і логічної економічної політики уряду на поточний рік, а також спробами спекулянтів дестабілізувати ситуацію. В разі своєчасної реакції НБУ на загострення на міжбанківському ринку, ситуація на валютному ринку дещо стабілізується", - вважає він.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас