ДКЦПФР виходить на біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР виходить на біржу

Фондовий ринок
399
Держкомісія із цінних паперів і фондового ринку розробила механізм, покликаний захистити національні інтереси України на фондовому ринку. Комісія хоче погоджувати операції із купівлі нерезидентами більше 50% акцій бірж і депозитаріїв, а також кандидатури на посади керівників всіх цих установ. Учасники ринку вважають, що документ необхідний, але він не зможе перешкодити швидкому продажу української біржі ПФТС.
Вчора Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) оприлюднила проект змін до закону "Про цінні папери і фондовий ринок", що розширює її повноваження. За аналогією із повноваженнями Національного банку, який погоджує призначення голів правління банків, регулятор фондового ринку вирішив зажадати узгодження з ним кандидатур на посади керівників фондових бірж і депозитаріїв "в затвердженому нею порядку".
"Ми повинні розуміти, хто призначається на керівні посади в інфраструктурні елементи фондового ринку. А якщо вони хочуть призначити людину із сімома судимостями за зловживання у фінансовій сфері? В такому разі у нас буде інструмент, за допомогою якого ми зможемо впливати на ситуацію", - сказав глава ДКЦПФР Сергій Петрашко. Чиновник запевнив, що найближчим часом будуть запропоновані аналогічні зміни відносно узгодження кандидатур керівників саморегульованих організацій.
У випадку придбання нерезидентом і афільованими з ним структурами більше 50% акцій депозитарію або фондової біржі, а також в разі збільшення частки до контрольного пакету обов'язковою умовою проведення операції стане отримання письмової згоди ДКЦПФР. Для цього необхідно буде надати інформацію про фінансовий стан і ділову репутацію майбутнього власника. Як пояснив Петрашко, рішення викликане стурбованістю учасників ринку тим, що російські інвестори купують вже другу українську біржу.
Російська РТС володіє 49% акцій "Української біржі" (у перспективі частка зменшиться до 40%), а в березні-квітні 2010 року Московська міжбанківська валютна біржа повинна викупити 50%+1 акцію біржі ПФТС. "До нас звертаються Генпрокуратура, Служба безпеки, Рада національної безпеки та оборони. Якщо питання розглядається в розрізі національної та економічної безпеки, то ми пропонуємо, аби в комісії запитували дозволи", - сказав голова ДКЦПФР. Комісія зможе не лише впливати на процес укладання операцій, але і на подальшу роботу куплених бірж і депозитаріїв - через узгодження статуту і внутрішніх правил установ.
Експерти підтримують розширення повноважень регулятора. "Це інфраструктура ринку. Регулятор має право дивитися, кого призначають на керівні посади цих організацій", - вважає голова біржової ради ПФТС, член ради Всеукраїнського депозитарію цінних паперів Борис Тимонькін. Але документ необхідно було приймати набагато раніше. "Спочатку продали весь фондовий ринок колегам з Росії, а тепер ухвалюємо закон, за яким інші біржі так більше не зможуть продаватися, - зазначає голова ради директорів Української міжбанківської валютної біржі (станом на 19 лютого 2008 року 54,895% цієї біржі належало кіпрській Oakcroft Investments Ltd) Петро Переверзев. - При цьому вони не розраховують, що документ буде прийнятий до того, як Московська міжбанківська валютна біржа увійде до статутного капіталу ПФТС. Я не бачу перспектив ухвалення цього закону найближчим часом, хоча він необхідний як повітря".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас