Гривню захищають від банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню захищають від банків

Валюта
4077
Девальваційні передвиборчі очікування дозволяють банкам заробляти на зростанні курсу валюти. Другий день поспіль банки могли купити в регулятора долар за 8,01 грн/$, аби продати в кіосках по 8,25 грн/$. НБУ розіслав 15 банкам телеграму з вимогою знизити курси валют і погрозою списати з них рефінансування. Проте банкіри вважають, що такими адміністративними кроками регулювальникові не вдасться домогтись стабілізації курсу.
Динаміка на міжбанківському валютному ринку повторила сценарій 13 січня. За словами скарбників банків, вранці курс піднявся до 8,1/8,15 грн/$, після 11.00 Нацбанк оголосив про готовність продати валюту за курсом 8,01 грн/$ - і котирування знизилися до 8,07/8,12 грн/$. При цьому показник валютного індикатора вчора знизився з 8,097/8,168 грн/$ до 8,074/8,130 грн/$, хоча деякі великі операції укладались і за курсом 8,15 грн/$. Середній готівковий курс, за даними порталу Finance.ua, вчора скоректувався з 8,096/8,202 грн/$ до 8,105/8,196 грн/$, хоча в деяких банках доходив і до 8,27 грн/$.
Перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов розіслав вчора головам правлінь 15 банків, в основному з іноземним капіталом, лист №13-117/168-458, у якому нагадав про особисту відповідальність за встановлення курсів валют. "Курси, які встановлює уповноважений банк, повинні визначатися банком з врахуванням орієнтирів, які щодня надаються Національним банком до відома уповноважених банків, - зазначено в листі. - Враховуючи надзвичайну важливість цього завдання, зобов'язав вас узяти його виконання під свій особистий контроль. В разі подальшої дестабілізації банком, який ви очолюєте, середньозважених котирувань гривні на міжбанківському валютному ринку Національний банк буде це розцінювати як вашу особисту політику, яка веде до руйнування макроекономічних передумов стабілізації і перешкоджає виходу економіки України з кризи".
Банкіри, що одержали лист, були шоковані формулюваннями регулювальника. "Ми виставляємо курси, які нам присилають наші клієнти, яким потрібно купити або продати валюту, - обурився один з них. - Ринок рухає курс в той або інший бік, а у клієнтів є необхідність у валюті". При цьому НБУ погрожує забрати рефінансування в тих банків, яким воно було пролонговане. "Нацбанк сказав, що може просто списати ці гроші з нашого рахунку, - розповів скарбник одного з банків. - Якщо грошей на рахунку не вистачить, то кредит списуватиметься у міру надходження на рахунок".
Іноземні банкіри вважають, що потрапили під санкції НБУ через те, що згідно із внутрішніми правилами виходять на ринок з реальними курсами, які не збігаються з рекомендаціями регулятора. Тоді як інші установи виставляють курси ближче до офіційного, але отримують з клієнта комісію. "Сьогодні я не захотів виставляти високі заявки клієнтів, тому що вони виявилися вищими від нацбанківських, і клієнти пішли в інші банки, де змогли провести операцію з додатковою комісією, - розповів керівник одного з казначейств. - Сьогодні я втратив $20 млн, а хтось, хто купив вчора в НБУ по 8,01 грн/$, заробив".
Скарбники вважають, що таким методом НБУ не зможе зупинити девальвацію, але змусить банки брати приховані комісії. Вони погоджуються, що намагаються заробити на спекулятивному валютному попиті, як і минулої зими. І цьому заробітку сприяє НБУ, який продає валюту на свій розсуд, хоча і задовольняє не більше 50% заявок. "Не можу сказати, що ми заробили на грошах НБУ, - виправдовувався директор казначейства одного з найбільших банків. - В середу ми купили в НБУ декілька мільйонів доларів, а сьогодні через каси було продано втричі більше, валюту, що залишилася, треба ще знайти".
Банкіри переконані, що з кожним днем регуляторові доведеться продавати все більше валюти з резервів, аби втримати курс. Вони сумніваються, що НБУ зможе оперативно запропонувати значні обсяги доларів, здатні зменшити ажіотаж, хоча черг біля кіосків ще не було. А значить, збережеться дефіцит валюти - і її курс зростатиме.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас