Перегрів чи волатильність. Що стане поштовхом для нової хвилі кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перегрів чи волатильність. Що стане поштовхом для нової хвилі кризи

Казна та Політика
2343
З кожним днем позитивних новин про стан економік провідних і не дуже країн стає більше. Але деякі експерти ніяк не можуть вгамуватися у своїх невтішних прогнозах. Основними ризиками вони називають "нафтових спекулянтів" Нью-Йоркської товарної біржі, від дій яких залежить ціна не тільки "чорного золота", але і газу, а також небажання Китаю розібратися зі своєю валютою і ситуацію в Росії, де стан фондового ринку, м'яко кажучи , не відповідає реаліям економіки.
До речі, фондовий ринок експерти виводять у фаворити другої хвилі кризи, мовляв, заграємося своїми фішками. Треба визнати, що напруженість в цьому питанні не йде з авансцени в багатьох регіонах світу. Криза поки ще не закінчилася, подолання її наслідків - досить тривалий період, тому що зроблено набагато менше, ніж потрібно. Існує ймовірність перегріву економік на тлі тривалого застою, а це загрожує новим сплеском інфляції і наслідками, що випливають з цього. Якщо навіть виключити перегрів, то можливе уповільнене відновлення. Це означає, що кредитування буде прискорюватися черепашачим темпом, а без його зростання можна надовго забути про надходження інвестицій, а без них економіка не має шансів зростання.
Міжнародні експерти пророкують
Не заспокійливий прогноз озвучує і глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан. Він вважає, що рівень безробіття до середини 2010 року досягне найвищого показника, "фінансова криза спричинила за собою не тільки економічну, а й соціальну кризи". Він виходить з того, що долар США в доступній для огляду перспективі залишатиметься основною резервною валютою світу. "На мій погляд, американська валюта буде ще довгий час залишатися головною, незважаючи на різні виклики", - зазначив Стросс-Кан. Щоправда, на його думку, "подвійного спаду" під час нинішньої глобальної фінансово-економічної кризи не відбудеться.
Багато в чому з ним згодні аналітики Morgan Stanley, які прогнозують, що відновлення світової економіки в 2010 році буде стрибкоподібним, складним і тривалим на тлі нестачі кредиту та високого рівня безробіття в країнах з розвиненою економікою.
Світове зростання ВВП в 2010 році, говориться в новому прогнозі банку, складе 4%, хоча раніше очікувалося зростання в розмірі 3,7%. При цьому, за словами економіста Morgan Stanley Джоакіма Фелса, "зростання ВВП країн G10 ледве досягне 2%". Зростання виробництва на ринках, що розвиваються, складе 6,5%".
Аналітик вважає, що на тлі урядових заходів, спрямованих на якнайшвидше відновлення економіки, компанії будуть збільшувати витрати і виробництво продукції. У той же час виробники продовжать звільняти підлеглих, і, таким чином, рівень безробіття в Євросоюзі і США може досягти 10%.
На думку економістів, безробіття в країнах з розвинутою економікою може залишатися високим протягом наступних кількох років.
Фінансові труднощі Греції в зв'язку зі значно збільшеним державним боргом країни, на думку аналітиків банку, можуть стати загальною тенденцією для країн з розвинутою економічною системою.
"Ринки, ймовірно,"будуть все більше турбуватися через фінансову стабільність у довгочасній перспективі", - говорить Фелс, пояснюючи, що "наступна криза може стати кризою довіри" - передусім через сумніви в здатності урядів і центробанків впоратися зі зростаючою заборгованістю державного сектору, не створюючи при цьому інфляції". Але, незважаючи на це, суверенні дефолти в розвинених країнах "вкрай малоймовірні", йдеться в прогнозі Morgan Stanley.
Економісти вважають, що у "надзвичайному випадку, якщо уряди не зможуть погасити заборгованості шляхом випуску нових облігацій, підвищення податків або продажу активів", вони зможуть почати друкувати гроші, що може призвести до зростання інфляції.
За прогнозом Morgan Stanley, світова інфляція в 2010 році підвищиться на 3%, а в 2011 році - на 3,3%. За підсумками поточного року цей показник складе 1,9%, говориться в повідомленні.
Також банк прогнозує, що Федеральна резервна система (ФРС) США, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Центробанк КНР можуть почати підвищення облікових ставок з третього кварталу 2010 року.
"Тим не менше, ми підкреслюємо, що офіційні ставки, ймовірно, залишаться на рівні нижче середнього в 2010 році, як, можливо, і в 2011 році", - говориться в документі Morgan Stanley.
Не менше занепокоєння викликає стан справ у Китаї. Минулого року країна посунула США з позиції світового лідера з експорту. Тільки за 11 місяців м.р. експорт КНР склав 1,07 трильйона доларів. В цілому, під час кризи економіка Китаю безперервно зростала. Звідси і походить загроза "азійської" кризи, плюс політика щодо юаня, туди ж і демпінг у торговельній сфері. Варто зазначити, що, на думку Стросс-Кана, Китаю слід допустити деяке підвищення обмінного курсу своєї валюти. І зауважте, не тільки глава МВФ такої думки ...
Нафта, газ і Росія
Якщо згадати про нафту, то ціна на неї зростає, і це говорить про зростання економіки, але до цієї ціни прив'язаний газ. Його імпорт ніколи не був дешевим, а під тиском кризи, яка поки що не думає відступати, "блакитне" паливо може розчавити всі надії на краще.
Що стосується Росії, то з'явилися дуже цікаві заяви. Як вважає президент "Альфа-банку" Петро Авен, в Росії, можливо, надувається нова фінансова бульбашка. Він пояснює це тим, що при зниженні ВВП фондові індекси зросли у декілька разів.
"Це небезпечна ситуація. Ринок повинен відображати ситуацію в економіці, - застеріг Авен. - Криза - це розрив між реальністю та уявленням про неї.
"Спокійні роки пішли в минуле", - упевнений Авен. За його словами, не дивлячись на позитивні очікування росіян, далеко не всі труднощі ще подолано.
І трохи про Україну
А тепер поговоримо про Україну, скоріше, про наших політиків, які навперебій в умовах президентської кампанії розповідають, що буде з нами далі ...
Наприклад, кандидат Сергій Тігіпко обіцяє в прискореному темпі заспокоїти кризу і повернути все з своє русло - "я впевнений, щоб змінити економічну ситуацію в Україні, потрібні не роки, а місяці".
А Юлія Тимошенко стверджує, що ніякої другої хвилі кризи не буде, економіка відновлюється, причому ЇЇ темпами. І взагалі, через 5 місяців ми будемо в ЄС. Останній, щоправда, ще не знає про плани прем'єра, адже на відміну від Юлії Володимирівни говорить тільки про процес наближення. Здається, все вийде за прикладом Туреччини. У цієї країни "близькість" обчислюється десятиліттями.
Віктор Янукович обіцяє "золоті гори" ветеранам та пенсіонерам. А кризу він подолає, за його словами, швидше за всіх претендентів на президентське крісло.
Арсеній Яценюк готовий все змінювати, причому кардинально. І тоді криза відступить сама собою. А як це здійснити він знає напевно.
Щоправда, Анатолій Гриценко говорить про те, що криза не закінчилась, а в принципі тільки почалась. А довела Україну до цього не чиста на руку і не професійна влада. Але він з нею впорається ...
Перераховувати можна довго, адже кандидатів на посаду голови держави 18. І у кожного своє бачення майбутнього України. Зауважте, нашого майбутнього ... Незрозуміло тільки одне, як розграбовану та доведену "до ручки" за 18 років країну, та ще потім добиту кризою, можна швидко не те що "струсити від бруду", а підняти до цивілізованого рівня? .. Що ж до експертів, то їх прогнози економічного стану безпосередньо пов'язані знову ж таки з політикою. Вони швидше нагадують ромашку - любить, не любить ... Як відомо, риба гниє з голови. Тому поживемо і побачимо, чи пощастить нам з верхньою частиною тулуба, але, і від нижньої дещо залежить ...
Олена Бистрицька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас