Cуддя: Процедура банкротства фізосіб, які є СПД, вимагає окремого врегулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cуддя: Процедура банкротства фізосіб, які є СПД, вимагає окремого врегулювання

319
Процедуру банкротства стосовно фізичних осіб-підприємців необхідно врегулювати законодавчо з метою захисту, зокрема, інтересів кредиторів, бо зараз виконання судових рішень про банкротство фізосіб-підприємців часто блокуються банками.
Як сказано в повідомленні Агентства стратегічних вирішень "Голуб і Шинкаренко" із засланням на суддю Господарського суду Харківської області Андрія Швидкіна, судова практика, зокрема, зіткнулася з різним тлумаченням того, чи можна включати споживчий кредит фізособи-підприємця, який перебуває в процедурі банкротства, в загальні зобов'язання щодо задоволення вимог кредиторів.
"Прогалини в законі ведуть до затягування процедури банкротства фізосіб-підприємців, оскільки банки часто спростовують прийняті судові рішення, не погоджуючись із рішеннями суду", - відзначає А.Швидкін.
Згідно з законодавством, до складу ліквідаційної маси має бути включене все майно фізособи, але при цьому банк не має можливості врегулювати повернення проблемного боргу.
На думку А.Швидкіна, основна проблема полягає в тому, що в чинному законі "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" немає чіткого розділення боргів фізособи-підприємця на особисті і борги, пов'язані з його підприємницькою діяльністю, також значним недоліком закону є відсутність чіткого опису процедури і особливостей банкротства фізосіб-підприємців.
"Сподіваюсь, незабаром ці проблеми будуть зняті, бо зараз під егідою Фонду "Ефективне Управління" робоча група, учасником якої я є, розробляє нову редакцію закону "Про відновлення платоспроможності або визнання боржника банкротом". У новій редакції будуть чітко прописані всі процедурні моменти, а також чи є кредитори по споживчих кредитах учасниками справи про банкротство", - відзначив А.Швидкін.
На його думку, це дозволить чіткіше визначити зобов'язання боржника і тим самим захистить і підприємців, і кредиторів.
"Виходячи з моєї практики, під час кризи у декілька разів збільшилася кількість справ щодо визнання фізичних осіб-підприємців банкротами. В результаті виникли десятки проблемних питань, на які чинне законодавство не відповідає", - повідомив суддя.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас