Прийдешня із Новим роком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийдешня із Новим роком

Казна та Політика
1214
Напередодні запланованих на 17 січня президентських виборів, головні претенденти на посаду глави держави - чильник Партії регіонів Віктор Янукович і лідер Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Юлія Тимошенко - обмінюються останніми ударами, намагаючись схилити чашу терезів на свою користь, пише видання "Коммерсант".
Втім, на відміну від попередньої кампанії 2004 року, нинішня проходить більш мляво. Зростаюче розчарування виборців у протистоянні "помаранчевих" і "біло-блакитних" ілюструє висунення на третє місце в перегонах відомого банкіра і лідера партії "Сильна Україна" Сергія Тігіпка, який позиціонує себе незалежним прагматиком.
Незважаючи на те, що список учасників президентських перегонів 2010 року в Україні містить 18 кандидатів, головна увага прикута до двох основних претендентів - голови Партії регіонів Віктора Януковича та лідера БЮТ Юлії Тимошенко, двобій яких і визначить нового главу української держави. Оприлюднені напередодні Нового року соцопитування свідчать про те, що лідером в цій парі є Віктор Янукович (його відрив від Юлії Тимошенко становить 15-20%). У той же час опитування показують, що існуючої у Януковича переваги недостатньо для перемоги в першому турі, що залишає шанс Юлії Тимошенко обійти його в другому, зазначає видання.
Розуміючи, що головне для нього не допустити грубих помилок і не розгубити перевагу, Віктор Янукович ухилився від прямих теледебатів з Юлією Тимошенко, до яких його наполегливо закликала його непримиренна опонентка. В інтерв'ю телерадіокомпанії "Сигма" він заявив, що "ніколи в житті не опускався до того, щоб змагатися з жінкою в словоблудстві". "Коли мені ставлять запитання, чому я Юлі не відповідаю, я гадаю, ви б мене перестали поважати, якщо б я Юлі відповів так, як я про неї думаю. Вона не дочекається цього", - пояснив Віктор Янукович.
При цьому в своїх останніх заявах, зроблених в понеділок на багатотисячному передвиборному мітингу на заводі "Азовсталь" у Маріуполі (Донецька область) і в прямому ефірі українського телеканалу ICTV, Віктор Янукович пообіцяв не тільки впевнено перемогти на виборах, але і створити правлячу коаліцію і сформувати новий уряд вже до квітня цього року. Головним завданням нового кабінету Янукович називає "боротьбу з бідністю" і "виведення всіх галузей економіки з кризи останніх п'яти років".
В ситуації, коли її головний супротивник не дає їй можливість перейти у вирішальний контрнаступ, Юлія Тимошенко змушена зосередитися на піар-кампанії зі зміцнення власного іміджу. Назвавши програму Віктора Януковича "десятком банальних і беззмістовних рекламних плакатів" і звинувативши його в "боягузтві" за відмову від теледебатів, одягнена у все біле Тимошенко намагається активно використовувати символіку року, що настав - тигра, поставши в образі білої тигриці - ТигрЮлі.
Одним з центральних питань нинішньої президентської кампанії залишається питання про те, якою мірою головні політичні сили в разі незгоди з результатами виборів зможуть задіяти "ресурси Майдану", вдавшись до вуличних протестів своїх прихильників, як це було в період перемоги Помаранчевої революції 2004 року. Прикметно, що і БЮТ, і Партією регіонів заплановані масові акції, вони мають намір у найближчі дні до Києва скликати групи підтримки з різних регіонів. У той же час спостерігачі в Києві не бачать передумов для повторення драматичного сценарію президентських виборів п'ятирічної давнини. Незважаючи на обмін ударами з боку основних конкурентів, нинішня кампанія проходить більш мляво на тлі втоми виборців від її головних дійових осіб і невіри в чесні вибори. Так, оприлюднені результати опитування українського фонду "Демократичні ініціативи" показали, що тільки 4,5% громадян країни вірять у те, що майбутні вибори пройдуть без маніпуляцій.
В цій ситуації не викликають широкого резонансу навіть скандали останніх днів. Один з таких скандалів вибухнув у вівторок, коли перший заступник голови вищого адміністративного суду України Микола Сирош оголосив про зникнення гербової печатки суду, уповноваженого розглядати справи про оскарження результатів голосування на виборах. Відповідно до українського законодавства, оскарження результатів голосування можливе тільки у вищому адміністративному суді. Однак при всій видимій серйозності того, що сталося, воно було сприйнято радше як курйоз.
На тлі зростаючого розчарування виборців тривалим протистоянням "помаранчевих" і "біло-блакитних" на третє місце в президентській гонці несподівано для багатьох вийшов відомий банкір і лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко, який позиціонує себе прагматиком, дистанціювавшись від двох головних центрів сили, зазначає видання.
Подробиці
За матеріалами: Коммерсант
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас