На скільки впаде гривня у 2010 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки впаде гривня у 2010 році?

Валюта
20297
Цього року гривня може несподівано зміцнити свої позиції, подорожчавши на 25%. Таким чином, співвідношення долара до гривні встановиться на рівні 1 до 6,3. Такий прогноз прем'єр-міністра. "Вся економічна і фінансова система говорить про те, що гривня сьогодні не може коштувати дешевше, ніж 6 з копійками гривень за долар. І це буде зроблено через 2-3 місяці після виборів, тому що курс 8 (гривень за долар) - це ще одна технологія, щоб люди стали бідними.
Гривня буде зміцнюватись і до 6 з копійками дійде. Може 6,50, може 6,30", - заявила прем'єр в Кременчузі. Природно, така "благодать" очікує українців не безкоштовно, а лише в тому випадку, якщо вони зроблять "правильний" вибір, довіривши Юлії Володимирівні найвищу посаду в державі. Одвічні супротивники "бютівців" з цього приводу не тільки не приховують свого роздратування, а й дивуються - яким чином буде виконаний такий дійсно фантастичний прогноз, якщо для цього немає необхідних передумов? А банківська система тим часом готується до чергових валютних перипетій.
Краще менше, але краще
З приходом на посаду глави США Барака Обами долар США демонстрував тенденцію до падіння. Що не дивно, адже новий президент США заявив про необхідність знизити курс долара для того, щоб підвищити конкурентоспроможність економіки США. Але списувати долар з рахунків зараз рано. "Зелений" все ще є основною резервною валютою в світі. І якщо долар різко подешевшає, постраждає не тільки американська економіка, а й економіка багатьох інших держав світу. Поки що розмови про альтернативну валюту дуже обережні. Пропозиції є різні - від євро до амеро. Але зрозуміло одне: миттєво відмовитись від долара не вдасться.
В Україні, чия валюта в результаті світової фінансової кризи виявилася другою за швидкістю знецінення, слідом за ісландською кроною, долар є неофіційною другою валютою: незважаючи на те, що розрахунки в іноземних валютах заборонені, ціни багатьох товарів і послуг, вказуються в "умовних одиницях", під якими зазвичай маються на увазі долари. Важливість вартості долара для пересічного громадянина важко переоцінити. Останнім часом долар не давав приводу для побоювань. Після звичного зниження вартості ближче до новорічних свят, після Нового року американська валюта продемонструвала зростання. 6 грудня торги на міжбанківському валютному ринку завершилися на рівні 8,0280-8,0390 гривень за долар. І це при тому, що відкрилися торги на рівні 7,9820-8,0010 гривень за долар. А 11 січня торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 8,0235-8,0385 гривні за долар, продемонструвавши лише незначне здешевлення долара.
Веселкове майбутнє долара в Україні пророкують і політики з експертами. Перших представляють "регіонали". Сергій Льовочкін, депутат-"регіонал", а за сумісництвом і "голова Нацбанку" в "опозиційному уряді", 10 січня заявив: "Будь-яких важливих монетарних підстав для зміцнення курсу гривні аж на 25% просто не існує. До відома Юлії Володимирівни, скорочення грошової бази в 2009 році було незначним - за 11 місяців вона зменшилася лише на 2% (до 148 мільярдів гривень, що в абсолютній величині становить 2 мільярди гривень). За той же період часу широкі гроші (М3) скоротилися лише на 5% (або більш ніж на 22 мільярдів гривень до 470 мільярда гривень)". За його словами, міжнародні валютні резерви Національного банку зменшились на 13,5%. Сальдо платіжного балансу склало мінус 13 мільярдів доларів США. "Крім того, "завдяки" провальній політиці уряду Тимошенко у сфері держборгу, Україна цього року повинна виплатити кредиторам близько 56 мільярдів гривень, тобто на це піде майже кожна п'ята бюджетна гривня", - заявив Льовочкін.
З ним солідарні й експерти: зміцнення гривні, яким би не був результат виборів, навряд чи варто очікувати. Борис Кушнірук, економічний експерт, впевнений у подальшому падінні гривні. "Є зовнішні зобов'язання, зобов'язання щодо газу. Я вважаю, не буде іншої можливості, крім як запустити друкарський верстат", - заявив він. За його словами, друкувати нові гривні вигідно як "регіоналам", так і "бютівцям". "Незалежно від того, хто прийде до влади, нас чекає падіння гривні. При цьому, якщо до влади прийде Партія регіонів, то такий розвиток подій прискориться, тому що їх бізнес орієнтований на експорт - це металургія, хімія", - вважає Кушнірук. Але і політика Тимошенко так чи інакше призведе до знецінення гривні. "Вибори, а далі - хоч потоп. Або виграє - далі вже буде включати друкарський верстат. Або програє, і тоді буде звинувачувати всіх і вся з опозиції", - прогнозує експерт можливу лінію поведінки українського прем'єра. Висновок один - гривню навряд чи очікує зміцнення після цих виборів.
Криза повертається
Така невизначена ситуація з гривнею навряд чи може потішити українських громадян. Відповідно до думки багатьох експертів, друга хвиля світової економічної кризи не є такою вже примарною загрозою. Чекати її слід Україні навесні 2010 року. І якщо європейських країн і США криза "торкнеться", то нашій країні доведеться дуже несолодко. Оцінити ж масштаби ймовірних катаклізмів ніхто не в змозі хоча б тому, що інформації про справжній, а не бажаний стан економіки України просто немає. А уряд навпаки заявляє про те, що навесні Україна остаточно вийде з кризи. Це, природно, якщо курс держави залишиться таким самим.
Складність побудови прогнозів про майбутнє економічної та фінансової систем України та курс гривні зокрема ускладнюються ще й тим, що в новий рік наша країна увійшла без бюджету. І невідомо, коли він ще буде прийнятий. Та й слова президента України не вселяють оптимізму: "Я прийняв рішення звернутися до НБУ у зв'язку з тим, що Тимошенко з комунального сектора зібрала 3% платежів - завалила розрахунки за газ, у зв'язку з тим, що кошти, які прийшли на рахунки НАК "Нафтогаз", пішли на виплату пенсій - тому що вона довела бюджет до ручки", - заявив Ющенко в Умані 10 січня. За його словами, така політика уряду призвела до того, що країна змушена розраховуватися за газ з валютних резервів. "Такого не було в нашій історії, щоб валютні резерви були використані на розрахунки за газ - це трагедія. Тому що так ми можемо прожити на валютні запаси півроку, і тоді можна оголошувати країну банкрутом", - передають "Подробности" слова президента. Говорити в такій ситуації про можливе зміцнення гривні просто блюзнірство.
Причина провалу державної економічної політики є очевидною. В останні півроку Україна живе в режимі підготовки до виборів президента. А в цьому випадку для всіх кандидатів, чим гірше справи в країні, тим краще. Адже є можливість звинуватити опонента - це все він (вона). Не варто забувати, що останній транш від Міжнародного валютного фонду Україна не отримала саме через те, що провідні політичні сили не припинили свої споконвічні чвари. Як пояснив в грудні минулого року виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, МВФ вирішив почекати з виділенням кредиту нашій країні через внутрішньополітичну нестабільність і пов'язане із нею невиконання вимог кредитора. Зокрема, не було змінене українське фінансове законодавство. І навряд чи варто очікувати отримання чергового траншу після виборів, тим більше, що нікому не відомо, коли ж закінчаться в Україні президентські вибори: всі кандидати висловили готовність звернутися до суду у разі "фальсифікацій", тобто неприйнятного для них результату.
З урахуванням таких умов розмови про зміцнення гривні в 2010 році з розряду прогнозів переходять в розряд чергових виборчих обіцянок. А основна особливість останніх - принципова неможливість, "казковості". Захопившись виборами президента і теледебатами, українські політики не помічають, як країна впевненими темпами підходить до банкрутства, а національна валюта може значно знецінитися.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас