Український ринок акцій почав тиждень з ралі на внутрішньому і зовнішньому позитиві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій почав тиждень з ралі на внутрішньому і зовнішньому позитиві

Фондовий ринок
181
Український ринок акцій в понеділок закрився значним зростанням, яке зумовили ентузіазм гравців у зв'язку з оборудкою з продажу корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк) російським інвесторам, а також позитивний зовнішній інформаційний фон і зростання на міжнародних фондових майданчиках. За підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" зріс на 3,93% - до 1589,72 пункту, індекс ПФТС - на 2,88%, до 611,93 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керуючий директор з міжнародних продажів і нових ринків ІГ "Сократ" Костянтин Лісничий, ринок бурхливо відреагував на новину про продаж російським сталеливарним групам 50%+2 акції ІСД.
Основним каталізатором зростання українських індексів стали акції компаній, що входять до складу ІСД: акції Алчевського меткомбінату на провідних фондових майданчиках України злетіли на 19,3%, Алчевського коксохімічного заводу - на 37,84% (на "Українській біржі"). При цьому позитивну динаміку продемонстрували також інші папери сектора - акції "Азовсталі" і Єнакіївського метзаводу.
Старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук додав, що причиною зростання фондових ринків як в Україні, так і у всьому світі послужив вихід позитивних статистичних даних про зовнішню торгівлю в Китаї: обсяг експорту китайських товарів у грудні зріс на 17,7%, внаслідок чого Китай, залишивши позаду Німеччину, став найбільшим експортером в світі. Експерт відзначив, що ця новина стала свідоцтвом відновлення темпів зростання світової економіки і також позитивно відбилася на вартості акцій металургійних підприємств на українському ринку акцій.
На думку аналітика, вірогідне подальше продовження зростання українського фондового ринку, проте вже до кінця тижня, швидше за все, припиниться ралі на західних фондових ринках і, як наслідок, знизяться темпи зростання і українських індексів.
Разом з тим Лісничий прогнозує незначну корекцію ринку у вівторок, 12 січня, у зв'язку з тим, що інвестори прагнутимуть зафіксувати прибуток.
В цілому, на його думку, на цьому тижні загальний тренд буде позитивними, бо більшість інвесторів чекають зростання ринку акцій після виборчої кампанії незалежно від того, хто стане її переможцем.
На "Українській біржі" в понеділок найбільша активність була зосереджена в операціях з акціями Алчевського меткомбінату, обсяг торгів по яких склав 4,974 млн грн., Єнакіївського метзаводу (+4,90%) - сума операцій склала 3,207 млн грн. і "Азовсталі" (+4,61%) - сума операцій склала 2,771 млн грн.
На "Українській біржі" укладено 1871 операцію на загальну суму 29,042 млн грн.
На ПФТС в лідерах за обсягом торгів цього дня були акції "Азовсталі" (+5,04%), "Укрнафти" (+3,46%) і Єнакіївського метзаводу (+4,38%).
На ПФТС в понеділок укладені операції з акціями на суму 14,103 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на відміну від акцій на українських біржах, вітчизняні акції на іноземних біржах в понеділок практично не зросли. Висока тортова активність спостерігалася в акціях Ferrexpo (+1,5%), проте ціна акцій змінилася мало. Лідерами зростання стали акції в секторі нерухомості: KDD Group (+12%) і TMM (+4,6%) значно зросли, хоча обсяг торгів даними акціями був невисоким.
Крім того, припинилося ралі в акціях іншого девелопера - XXI Century Investments, котирування якого залишилися без змін. За словами Нестерука, незважаючи на те, що капіталізація одного з найбільших девелоперів України складає близько $19 млн, інвестори побоюються банкротства компанії через високе боргове навантаження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас