Європейські індекси завершили зростанням перший тиждень року, Stoxx 600 досяг максимуму за 15 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси завершили зростанням перший тиждень року, Stoxx 600 досяг максимуму за 15 місяців

Фондовий ринок
177
Європейські фондові індекси завершили перший тиждень 2010 року зростанням, Dow Jones Stoxx 600 піднявся до максимального рівня за 15 місяців на тлі сигналів відновлення світової економіки після рецесії.
Як повідомляє агентство Bloomberg, Stoxx 600 підскочив за тиждень на 2,1%. Цей індикатор збільшується вже чотири тижні поспіль, що є найтривалішим періодом зростання за п'ять місяців.
"Із всіх класів активів акції виглядають найпривабливішими, - відзначає глава підрозділу інвестиційної стратегії Barclays Wealth в Лондоні Кевін Гардінер. - Навіть якщо темпи економічного підйому будуть непереконливими, зростання корпоративних прибутків підтримає подальший підйом фондових ринків".
Позитивними для європейського ринку акцій стали статистичні дані щодо економіки КНР і США, опубліковані на минулому тижні. Так, китайський індекс менеджерів по закупівлях, що є барометром ситуації у виробничому секторі країни, виріс в грудні, а індекс виробничої активності в США (ISM Manufacturing) минулого місяця досяг 55,9 пункту - максимального рівня більш ніж за три роки, перевищивши середній прогноз експертів в 54,3 пункту.
Крім того, індикатор активності у виробничому секторі єврозони, що розраховується Markit Economics, збільшився в грудні третій місяць поспіль, аналогічний індикатор для Великобританії зріс до максимального рівня за 25 місяців.
"Інвестори все більше чекають від компаній гарних прибутків і сподіваються, що вони зможуть успішно працювати в нинішній економічній ситуації, - сказав керівник WESTLB Mellon Asset Management в Дюсельдорфі Стефан Мокль. - Ми не думаємо, що економіка продемонструє дуже потужне зростання, але компанії, ймовірно, зможуть виграти навіть у тому випадку, якщо темпи економічного підйому не досягнуть рівнів, що відзначалися в 2006-2007 роках".
Котирування паперів сировинних компаній зросли минулого тижня услід за підйомом цін на нафту і метали. Мідь подорожчала за тиждень на 1,6%, нафта - на 4,3%. Вартість акцій Rio Tinto, однієї з найбільших гірничодобувних компаній в світі, збільшилася на 7,3%, Xstrata - на 11%, Antofagasta - на 3,2%.
Папери ірландського банку Allied Irish Banks Plc подорожчали за підсумками тижня на 38% на заяві міністра фінансів країни Брайана Леніхана про те, що уряд Ірландії надасть банкам додатковий капітал у разі потреби, і проблеми з капіталізацією банківської системи будуть вирішені до кінця першого кварталу 2010 року.
"Це може статися раніше, ніж ми передбачали, - відзначає аналітик Merrion Stockbrokers в Дубліні Себастьян Орси. - Швидше рішення питання капіталізації банківської системи Ірландії буде позитивним для ринків".
Підіндекси Stoxx 600, в розрахунок яких входять акції сировинних компаній і банків, стали лідерами зростання за підсумками минулого тижня. Значним також був підйом технологічного сектора, що зумовлено поліпшенням рекомендацій для нього аналітиками Citigroup до "вище за ринок".
Акції SAP за тиждень подорожчали на 4,1%, Nokia - на 3,7%.
Всі 18 основних фондових індексів країн Західної Європи зросли за підсумками минулого тижня. Британський FTSE 100 піднявся на 2,2%, німецький DAX - на 1,4%, французький CAC 40 - на 2,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас