У 2010 році робити гроші на біржах буде вельми складно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2010 році робити гроші на біржах буде вельми складно

Фондовий ринок
1254
Чи повториться на фондових ринках торішній зліт курсів акцій? Чи варто робити ставку на подальше подорожчання сировини або суттєві коливання валют? Навряд чи. То куди ж потечуть гроші європейських інвесторів?
Інституційним інвесторам в цьому році не позаздриш. Дійсно, що робити зараз професіоналам, скажімо, у страхових компаніях, робота яких у тому й полягає, щоб вигідно вкладати зібрані з клієнтів великі гроші? Після надзвичайно урожайного 2009 біржового року навіть фахівцям буде вкрай важко знайти перспективні папери.
Ризиків більше, шансів менше
Як це не парадоксально, але ризик втратити на біржах гроші цього року, можливо, навіть вищий, ніж у минулому, обвально-кризовому 2009-у. Адже 10, 12, 14 місяців тому на ринках панували паніка і страх. Тому багато акцій та облігацій цілком життєздатних і навіть першокласних компаній виявилися настільки дешевими, що їх можна було досить сміливо класти в будь-який більш-менш диверсифікований портфель. Адже навіть якщо б частина обраних фірм не пережила кризу, папери інших емітентів у міру відновлення ринків рано чи пізно з лишком компенсували б можливі втрати.
Власне, так воно і сталося, причому в значно більш стислі терміни, ніж очікували навіть затяті фінансові оптимісти. Приклад цього - німецький біржовий індекс DAX, що поєднує акції 30 найбільших акціонерних товариств Німеччини. Впавши на початку березня минулого року до багаторічного мінімуму, він менш ніж за десять місяців виріс більш ніж на 60 відсотків. Тому той, хто в момент тотального розпродажу наприкінці минулої зими не побоявся вкласти гроші в такий порівняно надійний інвестиційний інструмент, як індексний фонд, надовго збереже про минулий рік найтепліші спогади.
У "святі врожаю" беруть участь лише деякі
Що ж тоді говорити про тих сміливців, які ризикнули зробити ставку на акції окремих компаній, наприклад, великих європейських банків або солідних автовиробників, і менш ніж за рік подвоїли, потроїли або навіть учетверо збільшили вкладений капітал? Втім, не в образі і ті, хто надто рано увійшов в падаючий ринок або почав купувати лише при знову зростаючих курсах: 50, 35 або навіть 20 відсотків річних - теж прекрасний результат.
Справа, однак, в тому, що коло учасників цього "свята врожаю" дуже обмежений: сміливців в минулому році виявилося зовсім небагато. Про це свідчать, зокрема, різко зменшені обіги на провідних фондових майданчиках планети (на Франкфуртській біржі обсяги торгів впали наполовину!) Або, скажімо, як і раніше низька квота акцій в інвестиційних портфелях великих страхових компаній.
Курси високі, портфелі порожні
У результаті ми маємо до початку 2010 року дуже своєрідну ситуацію. З одного боку, індекси та курси багатьох акцій досягли піку за останні 15 місяців, тобто повернулися на рівень до осіннього обвалу 2008 року. Водночас більшість великих гравців, прогавивши у минулому році вигідний момент для входження в ринок і потім побоялися стрибати у потяг, котрий набирав швидкість, зараз як і раніше явно недоінвестували.
Це, звичайно ж, аргумент на користь подальшого зростання бірж, адже повинні ж ті самі страховики, наприклад, колись почати вкладати гроші в потенційно більш дохідні інструменти, ніж держоблігації. На користь подальшого підйому говорять і як і раніше рекордно низькі процентні ставки центробанків, завдяки яким ринок завалений ліквідністю, яка в значній мірі йде не в реальний сектор, а на фондові ринки.
Аргументи на користь падаючих курсів
Однак після 60-відсоткового зростання індексу DAX і порівнянного зльоту його європейських і американських побратимів досягнута така висота, що йти далі вгору просто страшно. Біржі явно передбачили вихід глобальної економіки з рецесії і початок економічного піднесення, так що тепер їх потенціал для подальшого руху вгору багатьом видається вичерпаним, тим більше, що нинішнє економічне зростання може виявитися досить нестабільним.
Крім того, над фінансовими ринками в цьому році висить гігантський Дамоклів меч у вигляді назріваючого жорсткості кредитно-грошової політики. Більшість аналітиків вважають, що до кінця літа або восени Федеральна резервна система США (ФРС) і Європейський центральний банк (ЄЦБ) неодмінно почнуть підвищувати відсоткові ставки. Це буде безпосередньою ознакою того, що економіка видужує, проте на біржах будь-яке подорожчання кредитних ресурсів традиційно викликає алергічну реакцію.
Бічний рух як найбільш реальна перспектива
Все це - аргументи на користь падаючих курсів. Втім, цілком імовірно, що будь-яке зниження індексів вже на 5-10 відсотків буде сприйняте численними професіоналами як шанс все-таки увійти в ринок. Що ми отримуємо в результаті? Високу ймовірність так званого бічного руху на біржах, коли індекси та курси багатьох акцій тривалий час коливаються в порівняно вузькому коридорі, що більшості інвесторів приносить у кращому випадку мінімальний прибуток.
Мабуть, бічний рух загрожує в 2010 році не тільки фондовому, а й сировинному ринку, де ціни на нафту, наприклад, знову досягли досить високого рівня, хоча попит на енергоносії ще дуже далекий від показників докризових 2007-2008 років.
Валютний ринок чекає підвищення ставок
Може тоді зробити ставку на найбільш непередбачуваний ринок - валютний? Його, ймовірно, повинні розігріти цього року майбутні підвищення процентних ставок у США і єврозоні. Тут ключове значення матиме те, хто першим почне. За логікою речей це мають бути американці: у них і криза, і зниження ставок почалися раніше, ніж у Європі. Перший крок з боку ФРС був би на користь європейських експортерів, тому що він сприяв би зміцненню занадто дешевого долара.
Однак у Вашингтоні до небезпеки інфляційних тенденцій традиційно ставляться більш спокійно, ніж у Франкфурті, а тому не виключено, що першим підніме ставки Європейський центральний банк. Це може призвести до вкрай небажаного подальшого зміцнення і без того дорогого євро. Проте з нинішнього рівня в 1,43-1,44 долара США за курсом євро дадуть вирости, швидше за все, десь до 1,60, але навряд чи більше: в занадто слабкій американській валюті ніхто в світі, окрім фанатичних антиамериканістів, не зацікавлений. Саме тому можна припустити, що ФРС та ЄЦБ спробують скоординувати свої дії, щоб запобігти різким коливанням валютних курсів, на яких добре заробляють спекулянти, але які дуже шкідливі для економіки.
Біржі повертаються в нормальне русло
Загалом виходить, що і тут бічний рух досить ймовірний. То у що ж тоді будуть вкладати в цьому році свої гроші європейські інвестори? Як казали колись: знав би викуп, жив би в Сочі ... Але в одному впевнений абсолютно твердо: нинішній рік буде для біржових інвестицій дуже важким, оскільки навряд чи повторяться такі могутні і очевидні рухи вниз і вгору, як це було в 2009 році. Інакше кажучи: момент для відчайдушно-сміливих кавалерійських наскоків пройшов, тепер перспективні папери для інвестування знову доведеться вишукувати довго і ретельно.
Андрій Гурков, економічний оглядач Deutsche Welle
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас