В Ісландії відбудеться референдум із виплати боргів банка-банкрута — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ісландії відбудеться референдум із виплати боргів банка-банкрута

Казна та Політика
246
Референдум в Ісландії з питання виплати 5,7 млрд дол. боргу Великобританії і Нідерландам може пройти 20 або 27 лютого 2010р., або навіть 6 березня, проте не пізніше за останню дату, говориться в офіційній заяві уряду країни.
Парламент республіки в п'ятницю провів екстрене засідання з питання народного волевиявлення, повідомляє Associated Press.
Йдеться про виплату боргів Icesave - інтернет-підрозділу крупного ісландського банку Landsbanki. У жовтні 2008р. Icesave збанкрутів, а Landsbanki був націоналізований. В результаті банкрутства інтернет-банку гроші втратили 400 тис. громадян Великобританії і Нідерландів. Влада цих країн відшкодувала збитки вкладникам, а потім зажадала від Рейк'явіка повернути ці гроші.
Опитування громадської думки показують, що проти виплати компенсацій іноземцям з бюджету країни виступають 320 тис. осіб - близько 70% ісландців.
Раніше президент Ісландії Олауф Рагнар Грімссон наклав вето на законопроект про виплату компенсацій, аргументуючи це небажанням самих ісландців виділяти з бюджету країни величезну суму для їх виплати.
Але парламент схвалив виплату 3,4 млрд дол. боргу вкладникам з Великобританії і Нідерландів.
Іспанія, яка з 1 січня 2010р. стала головою в Європейському союзі, попередила Рейк'явік про те, що затримка з рішенням з виплати боргів Icesave може стати причиною відстрочення розгляду заявки Ісландії на членство в цій організації.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Ісландії Гейр Хорді в середині минулого року попереджав, що країна знаходиться на межі "національного банкрутства". В середині жовтня уряд Росії прийняв рішення відмовити Ісландії у видачі кредиту на суму до 500 млн дол. В той же час Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Ісландії траншу на 167, 5 млн дол. в рамках допомоги для відновлення економіки країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас